Kısa mesafeli deniz ulaşım araçlarında yaşam çevreleri - Kavukcu, Perihan (My University, 2013)
Soyisim : Perihan Kavukcu Anasanat Dalı : İçmimarlık Yrd. Doç. Dr.Türker Şencan Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans- Eylül 2013 Deniz Ulaşım Araçları, Yaşam Çevreleri

Kentlerin oluşumunda ki fiziki ya da demografik gelişim sürecini etkileyen faktörlerden biride ulaşımdır. Ulaşımın olduğu yerlerde bir merkez oluşur ve bu merkezin yayılması ile birlikte kentleşme süreci baslar. Kentler birçok faaliyetin gerçekleştiği alanlardır ve bu faaliyetlerin gerçekleşmesi içinde insan ya da eşyaların bir yerden bir yere taşınması ya da yer değiştirmesi gerekmektedir. Bu gereklilik ulaşım kavramını oluşturmaktadır. Boğaz, Haliç ve Marmara kıyı şeridine paralel olarak konumlanmış olan İstanbul kentinin gelişim süreci incelendiğinde hızla gelişen kentleşmede deniz ulaşımının büyük bir önemi olduğu görülmüştür. Kıyı şeritlerinde merkezler oluşmuş ve kısa mesafeli deniz ulaşımı kavramı gelişmiştir. 13 milyonluk İstanbul da hızlı bir şekilde oluşan kentleşme süreci belirli bir plan dahilinde olmadığı için ulaşım büyük bir sorun olarak görülmektedir. İlerisi düşünülmeden alınan kararlar ve projeler ile birlikte kent içi ulaşım sorunu daha ciddi bir hal almaktadır. Bu kararlar neticesinde önce kara ulaşımına ağırlık verilmiş fakat kent içi toplu ulaşımda sorunu büyütmüştür. Yeni yapılacak olan projelerde ise raylı ulaşıma ağırlık verilerek diğer ulaşım sistemleri ile entegrasyonu sağlanmaya çalışılmıştır. Fakat kara, hava, raylı ulaşım sistemleri içerisinde toplu ulaşımda en çok kapasiteye sahip olan ulaşım sisteminin deniz ulaşımı olduğu görülmektedir. Kısa mesafeli deniz yolu ulaşımının İstanbul kenti için bu denli önemli olması kent içi ulaşım çözümü paralelinde deniz araçlarının yeni kanun ve tüzüklere göre tasarlanması ya da yenilenmesini gündeme getirmiş ve bu anlamda çalışmalar yapılmıştır. Bu tez kapsamında mevcut kısa mesafeli deniz yolu ulaşımı yapan firmalar araştırılarak yaşam çevresi kapsamında incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Name and Surname : Perihan Kavukcu Art Department : İnterior Architecture Supervisor : Associate Professor Dr.Türker Şencan Degree Awarded and Date : Master- September 2013 Watercraft, Living Enviroments ABSTRACT Transportation is one of the factors that effects the physicol and demographic development of the cities. Transportation becomes the center of the city and starts the process of urbanization. There are many activities in the cities. For realization of these activities there must be transportation for people or goods. This requirement is the concept transport. When we exemine the development process of İstanbul, the city settled paralel with the Boshpotus, the Golden Horn and the Marmara coast. The concept of short sea transportation centers in coastal lowlands formed and developed. Transpotation becomes a major problem in İstanbul because of unplanned process of urbanization and the 13 million population. With ill-considered decisions and projects, the future of urban transportation is becoming a more serious problem. To solve the problem of ill-considered decisions and projects, road transportation becomes more important but it expands the urban public transport issue. New projects with rail transport also becomes important and integrates with other transportation system. When we examine the land, air and rail transportation systems, the most capacity of puplic transport is marine transportation. Short distance sea transportation for the city is such an important issue because of this watercraft designs and renovation occurs with laws and charters of the goverment. This thesis investigates firms which also work on short distance sea transportation has been searched, reviewed and evaluated in the context of living environment.
Keywords: Deniz Yolları; Kentleşme; Taşımacılık