Erzincan ve Diyarbakır (Türkiye) illeri ostrakotlarının (crustacea) biyocoğrafik dağılımı, ekolojik özellikleri ve tolerans seviyelerinin tespiti - Akdemir, Derya (My University, 2009)
Erzincan ve Diyarbakır (Türkiye) İlleri Ostrakotlarının (Crustacea) Biyocoğrafik Dağılımı, Ekolojik Özellikleri ve Tolerans Seviyelerinin Tespiti. Bilindiği kadarıyla Erzincan ve Diyarbakır illerine ait Ostracoda (Crustacea) faunası hakkında alansal bir çalışma şimdiye kadar yapılmamıştır. Bu nedenle bu çalışmanın esas hatlarını, bu şehirlerin ostrakot faunasının ortaya çıkarılarak elde edilen türlerin ekolojik özelliklerinin ve tolerans seviyelerinin tespiti ve biyoindikatör türlerin belirlenmesi oluşturmaktadır. Buna göre, bu alanlarda rastgele seçilmiş ve birbirinden farklı özellikte olan toplam 179 sucul habitattan 2006 ve 2007 yılları yaz aylarında örnekleme yapılmıştır. Habitatlara ait çeşitli fiziko-kimyasal parametreler belirlenmiş ve çevresel değişkenler ile türler arasındaki olası ilişkinin ortaya konması için çeşitli istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Sonuçta, Ostracoda (Crustacea) sınıfına ait 5 familyadan (Darwinulidae, Cyprididae, Candonidae, Ilyocyprididae, Limnocytheridae), 2 tanesi “sp.” olarak bırakılmış 43 türe rastlanmıştır. Erzincan’da bulunan 32 türün hepsi, Erzincan için yeni kayıt iken bunlardan 5 tanesi (Fabaeformiscandona angusta, Cypria sywulae, Cyclocypris serena, Psychrodromus robertsoni, Paralimnocythere compressa) Türkiye ostrakot faunası için yeni kayıttır. Bulunan türlerden şimdiye kadar yalnızca partenogenetik olarak ürediği bilinen Ilyocypris inermis’in erkek bireyi literatürde 2. kez bildirilmiştir. Diyarbakır’dan bulunan 25 türden, 15 tanesi Diyarbakır için yeni kayıt iken, 2 tanesi Türkiye’den ilk kez rapor edilmişlerdir. Analiz sonuçları, her türün tolerans ve optimum değerlerinin, çevresel değişkene göre, türe özgü olduğunu göstermiştir. Ayrıca, genel olarak, coğrafik dağılımı geniş olan kozmopolit türlerin, farklı çevresel değişkenler karşısındaki tolerans değerinin kozmopolit olmayan türlerden daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Determination of Biogeographical Distribution, Ecological Characteristics and Tolerance Levels of Ostracods (Crustacea) in Erzincan and Diyarbakır Cities (Turkey). There has been no spatial study done on the Ostracoda (Crustacea) fauna of the cities Erzincan and Diyarbakır so far. Therefore, the main objective of this study was to determine ostracod fauna of these cities, to estimate ecological characteristics and tolerance levels of species found, and to select indicator species. 179 samples were randomly collected from different aquatic habitats between the summer months of 2006 and 2007. In order to bring out possible relationships between the environmental variables and species, several physico-chemical variables of habitats were determined and different statistical methods were used. 43 species, 2 of which left as ‘sp.’ belonging to the class Ostracoda (Crustacea) in the 5 families (Darwinulidae, Cyprididae, Candonidae, Ilyocyprididae, Limnocytheridae) were encountered. While 32 species found in Erzincan were all new reports for the city, 5 of them (Fabaeformiscandona angusta, Cypria sywulae, Cyclocypris serena, Psychrodromus robertsoni, Paralimnocythere compressa) were new reports for Turkish Ostracoda fauna. Among the species, the males of Ilyocypris inermis, previously known as parthenogenetic form, was found second time in the literature. Among 25 species found in Diyarbakır, 15 were new reports for the city when 2 of them (Herpetocypris intermedia, Potamocypris pallida) were also reported for the first time from Turkey. Results of the analyses show that tolerance and optimum values of each species are species-specific depending on environmental variables. Cosmopolitan species with wide ranges of distribution were generally found to have higher tolerances to different values of environmental variables than noncosmopolitan species.
Keywords: Biyoloji