Avanzade Mehmed Süleyman Efendi- gözlerdeki esrar ve göz hıfzı's-sıhhası (metin-sözlük-tıpkıbasım) - Çağlayan, Merve (My University, 2024)
Avanzâde Mehmet Süleyman, 19.yy. sonlarında 20.yy. başlarında (1871-1922) Osmanlı döneminde yaşamış bir şahsiyettir. Yazarın eczacılık üzerine ihtisas yaptığı bilinmektedir. Eczacılık alanındaki bilgisini eserleriyle bizlere aktarmıştır. Kayıtlı olan eserlerin içeriği incelendiğinde bu eserler ecza, tıp, kadın sağlığı, göz sağlığı, aşk, ülke, meslek, siyaset, tarih, popüler kültür, büyü, sihir, ihanet başlıkları altında toplanabilmektedir. Eserlerindeki konu çeşitliliği onu çok fonksiyonlu bir şahsiyet olarak algılamamıza sebebiyet vermektedir. Eserlerinde kullandığı dil genel olarak sadedir. Hazırlanan bu tez çalışmasında, Avanzâde Mehmet Süleyman’ın sağlık alanında yazdığı “Gözlerdeki Esrâr ve Göz Hıfzı’s-sıhhası” isimli eseri incelenecektir. Bu incelemeyi, metni okuma, sözlük ve tıpkıbasım oluşturmaktadır.

Avanzâde Mehmet Süleyman in the late 19th and 20th centuries. He is a person who lived in the Ottoman period at the begining ( 1871-1922). It is know that the author specialized in pharmacy. Information in the field of pharmacy has been conveyed through its archives. The content of the registered product can be collected under these copies of pharmacy, medicine, women’s health, eye health, love, country, profession, politics, history, popular culture, growth, magic, betrayal. The diversity of subjects in his Works gives us the reason why we perceive him as a multifunctional personality. The language used in his Works is generally simple. In this thesis, Avanzâde Mehmet Süleyman’s work titled “Mystery in the Eyes and Eye Hygiene”, written in the field of health, will be examined. This analysis, reading the text, consists of a dictionary and an facsimile.
Keywords: Avanzâde Mehmet Süleyman; Avanzâde Mehmet Süleyman (1871-1922); Ecza; Eye; Göz; Health; Medicine; Pharmacy; Sağlık; Tıp; Turkish literature; Türk edebiyatı