Medulloblastomun Moleküler Biyolojisi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Medulloblastom çocukluk çağında en sık tanı konulan malign beyin tümörüdür. Son yıllarda radyoterapi ve kemoterapi alanlarında olan gelişmeler bu tümörün prognozunu iyi yönde etkilemiştir. Fakat halen hastaların bir kısmı hızlı bir seyir sonrası kaybedilmektedir. Moleküler biyoloji ve genetik alanında tanımlanan yeni araştırma teknikleri ve bu tekniklerin araştırmacıların önüne koyduğu fırsatlar, her alan ve seviyedeki hastalığın mekanizmasının daha ileri derecede anlaşılmasına olanak vermiştir. Santral sinir sistemi (SSS) tümörlerinin patogenezi de, bu araştırma teknikleri sayesinde tüm dünyada hızla çalışılmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar her bir tümör için farklı yaklaşımlar ortaya çıkarmış ve çıkarmaya devam etmektedir. Medulloblastom güncel olarak moleküler biyolojik ve genetik açıdan en sık çalışılan SSS tümörlerinden biri olup, moleküler olarak bu tümörler dört alt gruba bölünmüş (WNT, SHH, Grup 3, Grup 4), ve bu sınıflama hastalığın nasıl seyredeceğine dair öngörüde bulunmamıza imkân sunmuştur. İleriki tedavi protokolleri bu moleküler sınıflama ile ilişkili olacaktır ve ayrıca yapılan bu çalışmalar da hastalığın temel mekanizmalarının genetik ve biyolojik temellerinin anlaşılması ve hedef tedaviler oluşturulması açısından çok önemlidir. Bu derlemede moleküler biyoloji ve genetik alanında yapılan güncel çalışmaların medulloblastom patogenezine getirdiği ilerlemeleri okuyucuya kısaca sunmak istedik.

Medulloblastoma is the most common malignant brain tumor diagnosed during childhood. Recent advances in radiation and chemotherapy improved the survival, but an important rate of the medulloblastoma patients have been died because of a rapidly progressive disease. Newly described research techniques in the field of molecular biology and genetics and the opportunities provided by these techniques to the researchers allowed advanced understanding of the mechanisms of every disease in every medical field. By the means of these techniques, researches on the pathogenesis of central nervous system (CNS) tumors carry on worldwide. These researches had emerged different approaches for every single tumor and keep on emerging. Medulloblastoma is one of the most studied CNS tumor in terms of molecular biology and genetics contemporary, and molecularly subdivided into four groups (WNT, SHH, Group 3, Group 4) which this classification has provided us having a prediction on the prognosis of the disease. Future treatment protocols will be associated with this molecular classification. Ongoing researches will aid further understanding of basic mechanisms of the disease and also important for new targeted therapies. In this paper, we briefly reviewed the advancements of medulloblastoma pathogenesis provided by recent molecular biology and genetic researches.
Molecular Biology of Medulloblastoma
Keywords: Genetik ve Kalıtım; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Hematoloji; Genel ve Dahili Tıp; Pediatri