Sanat eğitiminde disiplinlerarası yaklaşımlar - Delier, Ayşe (My University, 2005)
Çağdaş ve uygar bir toplum olmak ve çağa ayak uydurabilmek için ilköğretim okullarında sanat eğitimine gerekli önem verilmelidir. Disiplinlerarası bir yaklaşımla öğrencilerin yaratıcı olmaları kendilerini ifade edebilmeleri, hayal güçlerini geliştirebilmeleri, kendi ve dünya kültürlerini öğrenebilmeleri için sanat eğitiminin önemini vurgulamak ve diğer derslerle ilişkilendirerek daha iyi öğrenmeleri amaçlanmıştır. Uygulama çalışmaları İstanbul İli Kadıköy ilçesine bağlı Zühtüpaşa İlköğretim Okulu, Moda İlköğretim Okulu, Nihat Işık İlköğretim Okulu, İbrahim Öktem İlköğretim Okulu, Kartal ilçesine bağlı 50. yıl General Refet Bele İlköğretim Okulu, Özel Yakacık İlköğretim Okulu, Özel Kıraç İlköğretim Okulu, Maltepe İlçesindeki Altay Çeşme İlköğretim Okulu, Özel Coşkun İlköğretim okullarında 7 resmi, 3 özel okulun 7A sınıfından 264 öğrenciyi kapsamaktadır. Resmi ve özel okullarda görev yapan 92 Resim-İş ve

öğretmenine anket uygulanmıştır. Kullanılan veriler, çoktan seçmeli, test, anket, doldurmalı test olarak elde edilmiştir. Veri sonuçlarından çıkan yüzdelere göre öğrencilerin disiplinlerarası bir yaklaşımla uygulanan program ile İngilizce derslerinde başarılarının arttığı görülmüştür. Sanat eğitiminde yapılan uygulamada da öğrencilerin başarılı olduğu ve görsel olgularının geliştiği, sanat eserlerine bakış açılarını değiştirmiştir. From primary schools, it should be giving importance to art instruction to be a modern and civilized society as well as keep up with the modernizm. Via Interdisciplinary Approach the importance of art instruction is emphasized in order students to be creative, express themselves, develop their imagination, learn both their own and world cultures. Practice improvements are contain 264 students from 7A class of 7 government school and 3 private school where from Zuhtupasa primary school, Moda primary school, Ibrahim Oktem primary school in Kadikoy, 50.Yil General Refet Bele primary school, Private Yakacik primary school, Private Kirac primary school in Kartal, Altay Cemse primary school, Private Coskun(Yasar Cimisli) primary school in Maltepe. A poll was applied to 92 teacher who work in government schools or private schools as a picture, handiwork or english teacher. The datas were reached via using elective test,poll,fill test. According to the percentages what from the data results, it has seen that the students have developed their skills in english lessons through the Interdisciplinary Approach. According to the art instruction appliance, it has seen that the students have successful and increased their interests to the work of art.
Keywords: araştırması; Eğitimi; Güzel ve dekoratif sanatlar; ilgili konular; İlköğretim, Sanat Eğitimi