İstanbul ili 6.sınıf öğrencilerinde ebeveyne bağlanma ile özgüven ve akademik başarı arasındaki ilişkiler - Türktan, Şebnem (My University, 2004)
6. sınıf öğrencilerinin bağlanma düzeyleri ile algılanan özgüvenleri ve okul başarıları arasındaki ilişkilerin incelendiği bu araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama Ebeveyne Bağlanma Ölçeği'nin (IPPA) geçerlik ve güvenirlik çalışmasını kapsamaktadır. Bulgular ve yorum bölümünde gösterildiği gibi Ebeveyne Bağlanma Ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir araç olduğu sonucuna varılmıştır. İkinci aşamada ise öğrencilerin ebeveyne bağlanma düzeyleri ile özgüven ve akademik başarıları arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Araştırma 2002-2003 Eğitim Öğretim Yılında, 6'sı resmi 3'ü özel olmak üzere toplam 9 ilköğretim okulunun 6. sınıflarından rasgele seçilen 421 öğrenciyi kapsamaktadır. Deneklere araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi toplama formu, Ebeveyne Bağlanma Ölçeği (IPPA) ve Kendim Hakkında Düşüncelerim Anketi (WIFAM) uygulanmış ve veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre annesi ev kadını olan öğrencilerin babaya bağlanma düzeyi annesi çalışan öğrencilere göre yüksek çıkmıştır. Bunun yanı sıra babaları çalışan öğrencilerin anneye bağlanma düzeyi, babaları işsiz olan öğrencilere göre yüksek çıkmıştır. Anne babaları evli ve beraber yaşayan deneklerin anneye ve babaya bağlanma düzeyi, anne ve babaları ayrı olan deneklere göre yüksek çıkmıştır. Anne ve babası tarafından büyütülen çocukların babaya bağlanma düzeyi, aile büyükleri, bakıcı veya diğer kişiler tarafından büyütülen çocuklara göre daha yüksektir. Çekirdek ailede büyüyen çocukların babaya bağlanma düzeyi kalabalık ailede büyüyen çocuklara göre yüksek bulunmuştur. Devlet okullarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin babaya bağlanma düzeyi özel okullarda öğrenim gören öğrencilere göre yüksek çıkmıştır. Anneye bağlanma ve babaya bağlanma düzeyi yükseldikçe benlik kavramı düzeyi yükselmektedir. Anneye bağlanma düzeyi yükseldikçe akademik başarı artmaktadır. Benlik kavramı düzeyi yükseldikçe akademik başarı artmaktadır.

The purpose of this two step research was to investigate the relationship between 6th grade students' level of parent attachment, perceived self-concept and academic chievement. The first step aimed to study reliability and validity of the Inventory of Parent and Peer Attachment (IPPA) for Turkish sample. It was found that the Inventory of Parent and Peer Attachment (IPPA) is a reliable and valid instrument for Turkish sample. In the second step, the relationship between 6th grade students' level of parent attachment, self-concept and academic achievement was examined. Data for the analyses were collected in İstanbul, during the 2002-2003 academic year via self report surveys (IPPA, WIFAM and Demographic Information Questionnaire) and school records of GPA. Our sample is drawn from the students of 9 primary schools (6 of them are public schools, 3 of them are private schools). 421 participants were selected randomly from the 6th graders. Data analyses were conducted by SPSS. Results indicate that the level of attachment to fathers was higher for the students whose mothers are housewives than those students whose mothers have an occupation. Besides, it was found that the level of attachment to mothers was higher for the students whose fathers have an occupation than those students whose fathers are unemployed. The students whose parents are married and living together manifested more attachment to their mothers and fathers than the students whose parents are single. It was found that the level of attachment to fathers was higher for the children who were reared by their parents than the children who were reared by their grandparents, babysitters or other caregivers. The level of attachment to father was found to be higher for the children who grew up in a nuclear family than the children who grew up in an extended family. The level of attachment to father was found to be higher for the children from public schools than those children from private schools. There's a positive relation between attachment to mother and self-concept. There's a positive relation between attachment to mother and academic achievement. There's a positive relation between self-concept and academic achievement.
Keywords: Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Psikolojik Danışmanlık; Rehberlik ve danışmanlık