Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) finansmanında kredi garanti sistemi ve bir uygulama - Avdan, Hakan (My University, 2010)
Finansal sistemlerin ve finansal kurumların gelişimi, mikro ekonomik düzeyde işletmelerin gelişimine destek vererek nihayetinde makro-ekonomik gelişmenin sağlanması yönünde çok önemli bir yol alınmasını sağlar. Finansal aracı kurumların rolü, fon arzını etkili ve verimli bir şekilde yönlendirerek, fon talep edenler yönünde ülke ekonomilerinin gelişimi yanında, sosyo-ekonomik gelişmeye katkı sağlamak olmalıdır. Bu çalışma, ülke ekonomilerinde işletme sayısı, istihdam, üretim gibi konularda çok ciddi ağırlığı olan ve fon talep eden konumunda bulunan Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) bu taleplerinin etkili bir şekilde karşılanması yönünde önemli bir kurum olan ‘Kredi Garanti Sistemlerini’ incelemek ve Türkiye için yeni ve verimli bir model yaratmak amacıyla hazırlanmıştır. Sadece Türkiye değil, dünya çapında yapılan araştırma ve çalışmalar göstermektedir ki, KOBİ’ler gerek karakteristik özellikleri, gerekse ülke ekonomileri içindeki ağırlıkları açısından benzer özellik göstermektedirler. Bu işletmeler özellikle finansmana erişim konusunda büyük işletmeler karşısında dezavantajlı konumdadırlar. Bu durumun farkında olan devletler farklı destek mekanizmaları ile KOBİ destek politikaları oluştururlar. Bu çerçevede, kredi garanti sistemleri pek çok ülkede uygulanan destek politikalarının önemli bir unsuru olarak görülmektedir. Kredi garanti sistemlerinin sağlıklı işlemesi, etkili ve verimli olabilmesi için ise sistemin baştan sağlam prensipler temelinde yapılanması gerekir. Hernekadar farklı yapılanmalar karşımıza çıksa da önemli olan, sistemin etkin olması, devamlılığının sağlanması ve mümkün olduğunca kamu müdahalesi gerektirmemesidir. Yaptığımız inceleme ve analizler sonucu, Türkiye’de uygulanan kredi garanti sistemlerinin yeterince etkili ve verimli çalışmadığı ve KOBİ’lerin ihtiyaçlarına cevap veremediği sonucuna varılarak; bu tür bir kurumun nasıl olması gerektiği, dayanacağı prensipler, ortaklık, çalışma ve organizasyonel yapısı ile birlikte yeni bir kurum modeli uygulaması geliştirilmiştir.

Development of financial systems and financial institutions clears the way for macro-economic development by supporting development of business enterprises in micro-economic level. The role of financial institutions should be enhancing economic growth of countries, besides contributing to socio-economic development by channelling excessive fund supply effectively towards fund demand. Credit Guarantee Schemes are very valuable institutions in meeting the fund demands of Small and Medium Enterprises (SME), which have vital role in economies due to their weight on employment, production and exports. This study has been crafted for the purpose of recommending a new Credit Guarantee Scheme for Turkey after scrutinizing existing guarantee schemes around the world. Worldwide studies show that SMEs have similar characteristics and weights on country economies. SMEs are in disadvantage position compared to big firms, especially in reaching to finance. States that are aware of the problem establish SME support policies by introducing various support mechanisms. In this respect, credit guarantee schemes emerge as important vehicles of SME support policies in many countries. However, any scheme must be secured with strong principals and regulations at the time of establishment in order to have a healthy and effective functioning. Although, we see different structures around the world, the essential aspect is having efficient, self-sustainable systems that would not require state support in long term. Following careful review and analysis of current systems, we have reached a conclusion that the credit guarantee scheme of Turkey is not efficient, effective and far from meeting needs of SMEs. Therefore, a new ‘model credit guarantee scheme’ has been developed by setting principals for shareholding, procedures and organizational structure on a new foundation.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kredilendirme; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)