Rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğrencilerinin ait olma ile varoluşsal kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Kourou, Ourchan (My University, 2019)
ÖZETBu araştırmada rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğrencilerinin ait olma ile varoluşsal kaygı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın modeli, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli olarak tasarlanmıştır. Örneklemini İstanbul ilinde devlet ve vakıf üniversitelerinin dahil edildiği küme örnekleme kullanılarak oluşturmuştur. Bunun sonucunda Marmara üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde eğitim gören 705 öğrenciye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Ersanlı ve Koçyiğit (2013) tarafında geliştirilen Ait Olma Ölçeği, Yıkılmaz (2016) tarafından geliştirilen varoluşsal kaygılar ölçeği ile Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Araştırmada betimsel analizler, Kruskal Wallis-H testi, bağımsız gruplar T testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson çarpım Moment korelasyon analizi ve basit standart regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında “SPSS for Windows 15.0” programında çözümlenmiş, manidarlıklar minimum p<.05 düzeyinde sınanmış, diğer manidarlık düzeyleri ayrıca belirtilmiş ve bulgular araştırmanın amaçlarına uygun olarak tablolar halinde sunulmuştur.Araştırma sonucunda; rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğrencilerinin ait olma ile varoluşsal kaygı düzeyleri toplam puanı ve alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizleri sonucunda anlamsızlık kaygısı alt boyutu ait olma toplam puanının %21’ini açıklamaktadır. Ölüm kaygısı alt boyutu ait olma toplam puanının %2’sini açıklamaktadır. Özgürlük kaygısı alt boyutu ait olma toplam puanının %7’sini açıklamaktadır. Yalıtılmışlık kaygısı alt boyutu ait olma toplam puanının %25’ünü açıklamaktadır. Varoluşsal kaygı ölçeği toplam puanı ait olma toplam puanının %28’ni açıklamaktadır.

ABSTRACTIn this study, the relationship between the level of belonging and the existential anxiety of the guidance and psychological counseling students were examined. The model of the study was designed as a relational screening model as quantitative research methods. The sample was created using the cluster sampling which included state and foundation/ private universities in Istanbul. By this way, survey was applied 705 students who are studying in guidance and psychological counseling in Marmara University, Istanbul University, Istanbul Kültür University, Baheşehir University, Istanbul Aydın The University. In the research, the data collection tools were developed by Ersanli and Koçyiğit (2013) and Personal Information Form was used with the scale of existential concerns developed by Yıkılmaz (2016).The descriptive analysis of the research was provided by using Kruskal Wallis-H test, independent groups T test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson product-moment correlation coefficient and simple linear regression analysis. The obtained data were analyzed in the computer environment via “SPSS for Windows 15.0”, thus, the significance level was tested at a minimum level of p <.05, the other significance levels were also specified, and the findings were introduced in tables according to the objectives of the study.As a result of Research; a significant negative relationship were found between the belonging of guidance and psychological counseling students and their total score of existential anxiety levels and their sub-dimensions. As a result of the regression analyses, the anxiety of the meaninglessness explains 21% of the total score belonging to the sub-dimension. Death anxiety describes 2% of the total score belonging to the sub-dimension. Freedom anxiety describes 7% of the total score belonging to the sub-dimension. The isolation anxiety describes 25% of the total score of the sub-dimension. The existential anxiety scale describes 28% of the total score belonging to the total points.
Keywords: Ait Olma; Belonging; Existential Anxiety; Existentialism; Öğrenciler; Öğrenim ve öğretim; Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik; Psychological Counseling and Guidance; Students; Study and teaching; Varoluşçuluk; Varoluşsal Kaygı