Şirketlerin Temettü Dağıtımının, Asimetrik Bilgi Varlığında İşaret Olarak Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Şirketlerin yöneticileri ile mevcut ya da potansiyel yatırımcıları arasında asimetrik bilginin olması durumunda, yöneticiler şirketlerinin durumunun iyi olduğu bilgisini yatırımcıya iletmek için temettü dağıtımını bir iletişim aracı olarak kullanır. Bunun için yöneticiler temettü dağıtımının istikrarlı olmasına gayret ederler. Çalışmada yatırımcının "şirketin temettü dağıtımı bilgisini" bir işaret olarak değerlendirip değerlendirmediği analiz edilmiştir. Bu şekilde bilgi aktarımı literatürde " işaret verme teorisi" olarak bilinmektedir. Çalışmada 2009-2015 yılları arasında altı yıllık dönemde temettü dağıtımı yapan BIST (Borsa İstanbul) 50 Endeksinde yer alan 32 şirket incelenmiştir. Şirketler, üç grup olarak modelde yerini almıştır. Bağımsız değişken olarak, analist sayısı, büyüme fırsatları, işletmenin büyüklüğü, halka açıklık oranı ve nakit akışı kullanılmıştır. Çalışmada asimetrik bilgiyi analist sayısı temsil etmektedir. Türkçe literatürde, asimetrik bilginin analist sayısı ile temsil edildiği tek çalışmadır. Panel veri regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz neticesinde BIST 50 Endeksinde yer alan şirketler için işaret verme teorisi doğrulanmıştır. Başka bir deyişle, şirket yöneticilerinin, temettü dağıtımını şirketin durumu hakkında bilgi iletimi amaçlı kullandıkları tespit edilmiştir

In this study, we have analysed whether shareholders of companies are evaluating the information of dividend payout as a signal or not. This way of transferring information is known as signaling. We have used a sample of 32 companies listed in Istanbul Stock Exchange (BIST) 50 Share Index between 2009 and 2015 in Turkey. Some firm characteristics are used as independent variables. This study is the only one in Turkish Finance Litreture, including the number of analysts as a proxy for information asymmetry, on dividends propensity. We use a panel data regression model. As a result of our analysis, we have tested signaling theory for companies in BIST 50 Index. The findings are consistent with the results in signaling theory. We have concluded that managers use dividend payout as a method for transferring information about company to investors
Dividend Payout of Corporations Considered as Signals by the Investors under Asymmetric Information
Keywords: İşletme