Hisse senedi fonlarının performans değerlendirmesi : Türkiye uygulaması - Ayyıldız, Mehmet Murat (My University, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’de faaliyet gösteren hisse senedi yatırım fonlarının performanslarını, Sharpe, Treynor ve Sortino oranları gibi modern portföy performans ölçütleri yardımıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Mayıs 2019-Haziran 2024 dönemi baz alınarak dokuz farklı hisse senedi yoğun fon analiz edilmiştir. Performans ölçümleri, fonların sadece getirileri değil, aynı zamanda risk-getiri dengesi dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Tezin ilk bölümünde yatırım fonlarının tarihsel gelişimi, sınıflandırılması ve Türkiye’deki düzenleyici yapılar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise performans değerlendirme yöntemleri detaylı olarak açıklanmış, üçüncü bölümde Türkiye’deki hisse senedi fonlarının genel durumu istatistiksel verilerle incelenmiştir. Analiz bulgularına göre, yüksek risk alan bazı fonlar , dönemsel olarak yüksek getiri sağlarken, düşük risk profiline sahip fonlar daha istikrarlı fakat daha düşük getiri sunmuştur. Bu sonuçlar, yatırımcıların risk toleranslarına göre fon seçerken sadece getiriye değil, risk yönetimi performansına da dikkat etmeleri gerektiğini göstermektedir. Sonuç olarak, yatırım fonu seçimi süreçlerinde Sharpe, Treynor ve Sortino gibi oranların kullanılması, yatırımcılara daha bilinçli ve stratejik kararlar alma imkânı sunmaktadır.

This study aims to evaluate the performance of equity mutual funds operating in Turkey using modern portfolio performance measures such as Sharpe, Treynor, and Sortino ratios. The analysis covers the period from May 2019 to June 2024 and includes nine different equity-intensive mutual funds. Performance evaluation considers not only returns but also the risk-return balance of each fund. The first part of the thesis discusses the historical development, classification, and regulatory framework of mutual funds in Turkey. The second part elaborates on performance measurement methods, while the third part provides statistical insights into the current status of equity funds in the Turkish market. According to the findings, some high-risk funds generated strong returns during specific periods, whereas lower-risk funds delivered more stable but moderate returns. These results highlight the importance of evaluating not only returns but also risk management when selecting a fund, especially based on the investor’s risk tolerance. In conclusion, the use of performance indicators such as Sharpe, Treynor, and Sortino ratios in the fund selection process enables investors to make more informed and strategic decisions.
Keywords: Finansal Piyasalar; Hisse Senedi Fonları; Hisse Senedi Fonlarının Performansı Financial Markets; Menkul değerler borsası; Menkul Değerler Borsası (İstanbul); Performance of Stock Funds; Stock Exchange (Istanbul); Stock exchanges; Stock Funds; Turkey; Türkiye