Ağa Hüseyin Paşa’nın hayatı ve faaliyetleri (1776-1849) - Bilgin, Zeynep (My University, 2015)
Bu çalışmada, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye'nin ilk seraskeri olan ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasına öncülük eden Ağa Hüseyin Paşa'nın yaşamı incelenmiştir. Buna paralel olarak bu biyografiyi, Ağa Hüseyin Paşa'nın II. Mahmut- Abdülmecit devrindeki siyasi faaliyetlerini ve siyasi etkilerini merkeze alarak yazmaya çalıştık. Bu anlamda çalışma, Vak'a-i Hayriyye ile hız kazanan ıslahat hareketlerini ve dönemin siyasi konjonktürünü de kapsamaktadır. Diğer yandan Ağa Hüseyin Paşa'nın daha önce bilinmeyen bir oğlunun ortaya çıkmasıyla meydana gelen miras davası da tezimizin konularından biridir. seyin Paşa, Yeniçeri Ocağı, Vak’a-i Hayriyye, Osmanlı-Rus Savaşı (1828-1829), Kavalalı Mehmet Ali Paşa İsyanı, Mehmet Rasim Bey.

In this study, the life of Agha Huseyin Pasha (1776-1849), who was the first Serasker of Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye and pioneer of abolishment of Janissary Corps, was investigated. Concordantly, we tried to write this biography through focusing on his political activities and political impacts in the period of Mahmud II-Abdülmecid. In this sense, this study also involves reform movements, accelerated by Vak'a-i Hayriyye, and political conjuncture of the period. On the other hand, inheritance case arrised from coming up of his son, who was unknown before, is one of the subjects of our thesis. Key Words: Agha Huseyin Pasha, Janissary Corps, Vak'a-i Hayriye, Ottoman-Russo War (1828-1829), Revolt of Cavallan Mehmet Ali Pasha, Mehmet Rasim Beg.
Keywords: Ağa Hüseyin Paşa; Biyografi; Türk edebiyatı