İlköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin iletişim davranışlarıyla ilgili öğretmen ve yönetici algılarının incelenmesi - Özer, Şükrü (My University, 2002)
Araştırma İlköğretim Okullarında görev yapan Yöneticilerin iletişim davranışlarıyla ilgili Öğretmen ve Yönetici algılarının incelenmesi. İlköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin davranışları açısından kendilerini algılayışları nasıldır? ; Araştırmanın evrenini İlköğretim okulları oluşturmaktadır. Örneklemini ise, evrenden random yoluyla, İstanbul İli Kadıköy İlçesinden seçilmiş 25 İlköğretim Okulu oluşturur. Veri aracı olarak 25 soruluk, likert tipi ölçekli anketler kullanılmıştır. İzinler alınıp, anketler okullarda uygulanmıştır. Daha sonra da istatistiksel analizlerin yapılmasına, değerlendirilmesine geçilmiştir. Bulguları ve yorumları değerlendirdiğimizde şu verileri görürüz; Yöneticiler; Konuşmalarında tehditkar olma sorusuna %73,3 yüzdesinde hiçbir zaman biçiminde görüş bildirmişlerdir. Kendilerinin iletişim davranışlarını olumlu şekilde değerlendirmişlerdir. Yöneticiler; Konuşmalarında hakaret etme sorusuna %82,'ü hiçbir zaman biçiminde görüş bildirmişlerdir. Kendilerini olumlu şekilde değerlendirmişlerdir. Yöneticiler; öğretmenlerin yönetici odasına rahatça girerek kendilerini ifade edebilmelerine açık olma sorusuna %84,1 oranında her zaman biçiminde cevap vermişlerdir. Yöneticiler kendilerini pozitif ve olumlu biçiminde değerlendirmişlerdir. İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin, görev yaptıkları okuldaki yöneticilerin iletişim davranışlarını algılayışları nasıldır? Öğretmenler; Konuşmalarında tehditkar olma sorusuna %61,8 oranında hiçbir zaman biçiminde cevap vermişlerdir. Öğretmenler; Konuşmalarında hakaret etme sorusuna %79,5 oranında hiçbir zaman biçiminde cevap vermişlerdir. Yöneticilerin iletişim davranışlarını olumlu olarak değerlendirmişlerdir. İlköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin, yöneticilerin iletişim davranışlarını algılayışları arasında farklılık var mıdır?; Sorusunun cevabı ise yöneticilerin ve öğretmenlerin bu konudaki görüşlerinde gözlenebilir bir farklılık yoktur şeklinde bulunmuştur.

The study is aimed to research the educators and the menagers perception about communication behaviour of managers working in primary schools . How is theself-perception of the managers who are working at primary schools, in terms of communication behaviours? The universe of the research was all primary schools. The sample was 25 primary schools selected from the universe; İstanbul city, Kadıköy distinct, in a randomised manner. A questionary of 251 questions of which was scaled and Likert type was used as means of data collection. Necessary permissions were taken and questionaries were used in those schools. Thereafter , statistical analysis of the data was done. When we evaluate the findings and discuss them, we reach those data below: Managers stated their opinion to the question about being threatening while speaking as never. They have evaluated their communication behaviours as positive. 82.3 % of all of the managers answered the question about being insulting while speaking as never . They have evaluated themshelves as positive. 84.1% of the managers answered the question about being open for the teachers as they come in the manager's room freely and explain themshelves as ever. Managers evaluated themshelves as positive. How is the communication behaviour between the teachers and the managers of the primary schools ? 61.8% of all the teachers answered the question about being threatening while speaking as ever. 79.5% of the teachers answered the question about being insulting while speaking as never. They evaluated the communication behaviours of the managers as positive. Is there any diferrence between the perception of the communication behaviour of the managers and of the teachers working in primary schools ? The answer to this question is there exists no difference between the opinions of teachers and the managers .
Keywords: Ilkokullar Yönetim Türkiye; Ilköğretim Okulları; Öğretmenler