Bevasizumab Tedavisinin Tiroid Bezi Ve Pankreas Üzerine Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2020)
GİRİŞ ve AMAÇ: Bevasizumab, kanser tedavisinde kullanılan ve anjiogenezi inhibe eden bir vasküler endotelyal _x000D_ büyüme faktörü reseptörüdür. Bu etkisinden dolayı bazı deneysel çalışmalarda tiroid ve pankreas boyutlarında _x000D_ azalmaya neden olduğu gösterilmiştir. Bu doğrultuda çalışmada bevasizumab kullanan hastalarda tedavinin tiroid _x000D_ ve pankreas boyutlarının ve fonksiyonları üzerine etkileri araştırılmıştır._x000D_ YÖNTEM ve GEREÇLER: Malignite tanısıyla başvuran 50 hastanın evreleme ve takip amacı ile çekilmiş toraks _x000D_ ve abdomen tomografileri retrospektif değerlendirilmiş ve tedavi öncesi ve tedavinin 6. ayındaki tiroid sağ ve sol _x000D_ lob antero-posterior (AP) çapları ve pankreas baş, gövde ve kuyruk AP çapları ölçülmüştür. Ayrıca hastaların _x000D_ hastane kayıtlarındaki tetkiklerinden kan amilaz, lipaz değerleri ve tiroid fonksiyon testleri aynı zaman _x000D_ dilimlerinde değerlendirilerek karşılaştırılmıştır._x000D_ BULGULAR: Yapılan tüm ölçüm değerlerinde bevasizumab tedavisi ile ortalama değerlerde bir miktar azalma _x000D_ gözlenmekle birlikte istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Yine yapılan tetkik incelemelerinde sadece 1 _x000D_ hastada tedavinin 6. ayında kan lipaz değerinde yükselme, 3 hastada da tiroid fonksiyon testlerinde bozulma _x000D_ izlenmiş ve anlamlı fark saptanmamıştır._x000D_ TARTIŞMA ve SONUÇ: Bevasizumab kullanımı, tiroid ve pankreas boyut ve fonksiyonlarında anlamlı değişiklik _x000D_ yapmamıştır. Fakat anlamlı fark olmasa da yaptığımız ölçümlerde tiroid bezi ve pankreas boyutlarında azalma _x000D_ saptadık. Bu nedenle daha geniş populasyon ve daha fazla hasta sayıları ile yapılacak ayrıntılı prospektif _x000D_ çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.

INTRODUCTION: Bevacizumab is a vascular endothelial growth factor receptor used in cancer treatment that _x000D_ inhibits angiogenesis. Due to this effect, it has been shown in some experimental studies that the thyroid and _x000D_ pancreas sizes are reduced. Accordingly, the effects of Bevacizumab treatment on thyroid and pancreatic _x000D_ dimensions and functions were investigated in this study._x000D_ METHODS: Thorax and abdominal tomography taken from 50 patients with malignancy for staging and follow?up were evaluated retrospectively and thyroid right and left lobe AP diameters and pancreatic head, trunk and tail _x000D_ AP diameters were measured before treatment and at the 6th month of treatment. In addition, blood amylase, lipase _x000D_ values and thyroid function tests were evaluated from patients' tests on the system and compared in the same time _x000D_ frames._x000D_ RESULTS: Although a slight decrease in average values was observed with Bevacizumab treatment in all _x000D_ measurement values, there was no statistically significant difference. Again, in the examination studies, only 1 _x000D_ patient showed an increase in blood lipase value and 3 patients have a deterioration in thyroid function tests in the _x000D_ 6th month of treatment and there was no significant difference._x000D_ DISCUSSION AND CONCLUSION: It has been observed that bevacizumab use does not significantly change _x000D_ thyroid and pancreatic size and functions. However, even though there is no significant difference, it is thought _x000D_ that detailed prospective studies with more patient groups may be required due to the decrease in the _x000D_ measurements.
The Effects Of Bevacizumab Treatment On Thyroid Gland And Pancreas