Türkiye’deki kurumsal banka müşterilerinin internet bankacılığı eğilimleri : İSİDEF üzerine bir uygulama - Yücel, İzzet Sencer (My University, 2012)
TÜRKİYE’DEKİ KURUMSAL BANKA MÜŞTERİLERİNİN INTERNET BANKACILIĞI EĞİLİMLERİ : İSİDEF ÜZERİNE BİR UYGULAMA Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bankalar, piyasada giderek artan rekabet ve daralan kar marjları ile başedebilmek ve rakiplerinden ayrışabilmek adına geçtiğimiz 15 yıllık zaman zarfında, ADK’lara ve özellikle de Internet üzerinden bankacılık hizmetleri sunabilmek için ciddi yatırımlar yapmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’deki Internet bankacılığının gelişimini incelemek ve yüksek olduğu savunulan kurumsal müşterilerin Internet bankacılığı kullanım eğilimlerini; “güven”, “zaman ve maliyet”, “hizmet çeşitliliği” ve “kullanım kolaylığı” gibi dört ana faktör çerçevesinde analiz etmek, değerlendirmek ve önerilerde bulunmaktır. Çalışmanın kısıtı; İstanbul Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İSİDEF), bünyesinde bulunan Esenyurt, Beylikdüzü, Çatalca, Hadımköy, Küçükçekmece, 3.Bölge ve Silivri İşadamları Dernekleri olarak tanımlanmıştır. Çalışmada ilk olarak; Internet’in tanımı, tarihçesi, dünyada ve Türkiye’de Internet’in ortaya çıkışı ve gelişimi, Internet ile ilgili temel kavramlar ve sunulan başlıca hizmetlerin yanısıra; Internet’in bankacılık sektöründeki gelişimi, alternatif dağıtım kanalları ile dünya ve Türkiye’deki Internet bankacılığı süreci hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra, Internet Bankacılığı’nda güvenlik altyapısı başta olmak üzere; bilgi güvenliği standartları, ABD, AB ve Türkiye’de elektronik ortam için geliştirilen yasal düzenlemeler üzerine bilgiler verilmiştir. Çalışmadaki amprik uygulamanın temeli olan kullanım eğilimlerini belirleyen faktörler de açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise, istatistiksel çalışma için elde edilen anket verileri bazında ortaya çıkan amprik bulgular değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen istatistiksel çalışma sonucunda; kurumsal müşterilerin Internet bankacılığı kullanım eğilimlerinin yüksek olduğu ve bu eğilimde özellikle sağladıkları zaman ve maliyet tasarrufu ile Internet üzerinden gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinde sunulan güvenlik altyapısı ve Internet’teki yasal düzenlemeler ile ilgili ülkemizde son yıllarda katedilen mesafenin belirleyici olduğu tespit edilmiştir. ADK, Internet Bankacılığı, E-İmza, E-İmza Yasası, AAA, E-Sertifikalar, Bilgi Güvenliği

TENDENCY OF CORPORATE CUSTOMERS TOWARDS INTERNET BANKING IN TURKEY: AN IMPLEMENTATION ON ISIDEF In the last 15 years, Turkish banks have put tremendous effort and spent significant amounts in alternative distribution channels, not only to diverge from their rivals but also to cope with escalating competition and narrowing mark ups in the business environment. This study has mainly scrutinized the development process of Internet banking, analyzed and assessed the emprical findings under four core parameters, which are entitled “trust”, “time and cost”, “diversified services” and “ease of use” while asserting high level of tendency of corporate customers towards Internet banking in Turkey. Constraint of this study has been determined as the associations currently run under ISIDEF, Federation of Istanbul Industrialists and Businessmen Association. First part of this study has featured; the definition, history, main concepts on Internet, Internet banking and other alternative distribution channels both in the world and in Turkey. Second and third parts have portrayed, respectively; security infrastructure associated to Internet banking, information security standards, and regulations legitimately imposed in the US, EU and in Turkey and predominant determinants of the tendencies towards Internet banking. Emprical findings have shown high level of tendency by corporate customers towards Internet banking usage under four core parameters appertaining to it. Alternative Distribution Channels, Internet Banking, Electronic Signature, Electronic Signature Act, Public Key Infrastructure, Electronic Certificates, Information Security
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İnternet Bankacılığı