Siyasal karar alma sürecinde ekonominin etkisi ve vak’ a çalışması olarak Batı Türkistan ve Kafkasya’ da Basmacı hareketi - Çiftçi, Murat (My University, 2001)
Siyasal Karar Alma Sürecinde Ekonominin Etkisi ve Vak'a Çalışması Olarak Batı Türkistan ve Kafkasya'da Basmacı Hareketi konulu tez çalışmasında, Batı Türkistan ve Kafkasya'ya yönelik Çarlık Rusya ve SSCB tarafından yürütülen asimilasyon politikası vaka'a çalışması olarak incelenmiştir. Mevcut asimilasyon politikasının uygulanmasında bölgenin iktisadi potansiyeli dönemsel olarak incelenerek ekonominin etkisi incelenmiştir.Bu itibarla Marksist kuram ana hatlarıyla gözden geçirilmiş ,SSCB dönemindeki uygulamalarla Marksist kuram ana hatlarıyla gözden geçirilmiş , SSCB dönemindeki uygulamalarla Marksist kuram arasındaki çelişkiler vurgulanarak kuramdan çıkılmasındaki ekonomik boyut incelenmiştir. Örnek vaka'a çalışmasından hareketle , siyasal kara alma sürecinde ekonominin yoğun etkisi tespit edilerek çalışma neticelendirilmiştir.

In this dissertation I tried to explain the asimilation policy of Czardom Russian and the USSR towards Western Turkistan and the Caucasus by choosing The Effect Of Economy on the Process Of Political Decision -making and Basmaci Movement in Western Turkistan and Caucasia as a Case Study as a topic. In carrying out the asimilation policy I studied the regional economical potential in terms to show the economical effects on it. By comparing Marxist theory main lines and the carrying out of it in the USSR , I tried to expose the contradictions and the economical dimensions in this deviation. The case study provides the data that the economy is one of the main factors in the political decision making process.
Keywords: EKONOMİ-TARİH; Kafkas; Kültürler arasındaki temaslar; Toplumsal değişim; TÜRKMENİSTAN_EKONOMİK DURUM