Barbados kirazı meyvesindeki fenolik bileşiklerin ekstraksiyon optimizasyonu ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi - Yamaş, Mert (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Vücutta çeşitli reaksiyonlar sonucu meydana gelen serbest radikaller,dokulara, organlara ve sistemlere çeşitli zararlar verebilirler. Yapılan çalışmalardaserbest radikallerin en büyük düşmanının antioksidan içerikleri yüksek besinlerolduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada ise bazı bitkisel içerikli gıda takviyelerinde de Cvitamini deposu olarak kullanılan Türkiye’de yetiştirilen barbados kirazının içeriğive antioksidan kapasitesi farklı yöntemler kullanılarak belirlenmiştir.Gereç ve Yöntem: Barbados kirazının olmamış, az olmuş ve olmuş olarak 3 hali,etanol, metanol ve su ile ekstre edilip analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu analizlergerçekleştirilirken demir(III) iyonu indirgeyici antioksidan kapasite yöntemi (FRAP),DPPH (2,2–difenil–1–pikrilhidrazil) radikali giderme kapasitesinin tayini ve folinciocalteu yöntemi uygulanıp, antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik içeriğihakkında sonuçlar elde edilmiştir.Bulgular: Barbados kirazı meyvesinin antioksidan aktivite sonuçları bütünanalizlerde iyi sonuçlar elde edilmiştir.Sonuçlar: En iyi sonuçlar metanolle elde edilirken arkasından sulu ekstraksiyonsonuçları ve etanol gelmektedir. Olmuş örnekler en iyi sonuçları verirken sırasıyla azolmuş ve olmamış örnekler onu takip etmektedir. Bu bize aynı zamanda antosiyaningrubu bileşiklerin fazla olup, flavanol grubu bileşiklerin az olduğunu göstermektedir.

SUMMARYObjective: Free radicals that occur as a result of various reactions in the body cancause various damages to tissues, organs and systems. Studies have been reportedthat the major enemy of free radicals is nutrients with high antioxidant content. Inthis study ; which is used both in food supplements and consumed as a fruit grown inTurkey contents of barbados cherry and antioxidant capacity were determined.Materials and Methods : Barbados cherry is divided into 3 groups as mature, lessmature and immature. The ethanol was extracted with methanol and water. Analyzeswere made. In these analyzes; the ferric reducing antioxidant power (FRAP), the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and folin ciocalteu method were used andantioxidant activity and phenolic content were determined.Results: Antioxidant activity results of Barbados cherry fruit were good in allanalyzes.Conclusion: The best results are obtained with methanol, followed by aqueousextraction results and ethanol. The best samples give the best results, followed by theless and less samples. This also shows us that the anthocyanin group compounds arehigh and the flavanol group compounds are low.
Keywords: antioksidan; antioksidan kapasite; antioxidant; antioxidant capacity; Barbados kirazı; Chemistry, Analytic; fenolik bileşikler; free radicals; Kimya, Analitik; phenolic compounds; serbest radikaller Barbados cherry