Eşraf ailelerinin statü kazanma mücadelelerinde kadınların rolü - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Özet: Bu makale, Denizli, Aydın, Muğla, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te gerçekleştirdiğimiz, "Türkiye'de Taşra Burjuvazisinin Oluşum Sürecinde Yerel Eşrafın Rolü ve Taşra Kentlerinde Orta Sınıflar" başlıklı araştırmamızın verilerinden hareketle yazıldı (Durakbaşa, Karadağ ve Özsan, 2008, TÜBİTAK destekli). Makalede, eşraf ailelerinden kadınlarla yaptığımız görüşmelere dayanılarak, bu ailelerin statü kazanma mücadelelerinde, kadınların yürüttükleri etkinliklerin öneminin gösterilmesi amaçlandı. Eşraf ailelerinde kadınların üstlendikleri roller, hem yerel ve yönetici elitle (devletin temsilcileri ve ayrı niteliklerdeki kamu görevlileri) kurulan ilişkilerde hem de kentte daha alt konumlardaki ailelerle kurulan ilişkilerde kritik bir önem taşımaktadır. Kadınlar, özellikle sosyal sermayenin oluşturulmasında ve çeşitli sermaye biçimlerinin dönüştürülmesinde temel rolleri üstleniyorlar. Bu nedenle de bu çalışmanın birinci savını; bu ailelerde eşraflığın kurucu aktörlerinin kadınlar olduğu tezi oluşturuyor. Bu makalede, eşraf ailelerinden kadınların, bulundukları aile içindeki konumlarını güçlendirmeye çalışırken, bir yandan da ailelerinin sınıfsal konumlan için hangi temel rolleri üstlendikleri gösterilmeye çalışıldı. Eşraf ailelerinden kadınların aynı anda her iki konumu da güçlü bir duruma getirmeye çalıştıkları, dolayısıyla cinsiyet ve sınıf konumlarının örtüştüğü, iç içe geçtiği ortaya kondu.

This article is based upon the data collected in our research project conducted in Denizli, Aydın, Muğla, Kahramanmaraş and Gaziantep and entitled "The Role of Local Notables in the Formation of a Provincial Bourgeoisie and Middle Classes in Provincial Towns in Turkey" (Durakbaşa, Karadağ, and Özsan, 2008, funded by TÜBİTAK). Elaborating upon interviews held with women of locally notable (eşraf) families, the article aims to demonstrate the significance of these women's activities in struggles for status waged by these families. The roles assumed by women within locally notable families are of crucial importance in their relationships with both local and administrative elites (various groups of government officials) on the one; hand, and lower-status families in provincial towns on the other. The above-mentioned women assume fundamental roles in the formation of social capital and the conversion of various forms of capital. The primary argument of this article is that it is women that act as constitutive agents for the identity of eşraf within these families. These women try to become empowered within the family while acting as pivotal agents for the betterment of class positions of their families. It is claimed that women from locally notable families simultaneously seek to empower both positions, thus gender and class identities intertwine in their struggles.
Women's role in struggless for status waged by locally notable families
Keywords: Tarih