GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÖNEMLİ BİR SAYFİYE: GÖLCÜK - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Makale, daha önce yayınlanan (Ceylan,1996/7) Gölcük Gölü ve yakın çevresinin fiziki coğrafya özelliklerinin ele alındığı çalışmanın devamı niteliğindedir. Söz konusu makalede gölün oluşumu, göl çukurluğunun morfometrisi ve rölyefi, beslenme havzasının jeomorfolojisi, gölün beslenmesi, seviye değişimleri, göl suyunun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri nispeten ayrıntılı bir şekilde incelenmeye çalışılmıştı. Gölcük Gölü ve Yaylası, konumu, ulaşım imkânları, farklı coğrafi görünümlerin fevkalade manzaraları, iklimi, su kaynakları, orman sahalarının varlığı, yaylacılık ve tarım faaliyetleri gibi sahip olduğu birçok doğal ve beşeri çekicilikler nedeniyle Batı Anadolu'nun önemli sayfiye alanlarından birini teşkil etmektedir. Keza günübirlik veya konaklamalı ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik göl kıyısında otel, pansiyon, yazlık evler ve çay bahçesi gibi çok sayıda tesisler bulunmakta ve ayrıca burası bazı spor kulüpleri tarafından kamp yeri olarak tercih edilmektedir. Makalede, hemen her dönemde önemini koruyan Gölcük Gölü ve Yaylası'nın rekreasyon özellikleri, Aydınoğulları Beyliği'nden başlayarak günümüze kadar tarihi gelişim süreci göz önünde tutularak farklı yönleriyle ele alınmıştır. Bu bağlamda özellikle Aydınoğulları Beyliği, Osmanlı Devleti ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde devletin ileri gelen yöneticilerinin buraya olan ilgilerine yer verilmiştir. Ayrıca Gölcük Gölü ve Yaylası'nın mevcut potansiyelinin değerlendirilmesi ve korunması konularında bazı önerilerde bulunulmuştur.

The paper is a continuation of the previously published study dealing with the physical geography of the Gölcük Lake, as well as its surroundings. The aforementioned study tried to investigate the formation of the lake, morphometry and relief of its depression, geomorphology of its catchment basin, how it is fed, water level changes, physical, chemical and biological characteristics of the lake water in a relatively detailed manner. The Gölcük Lake and Highland is an important summer resort in the Western Anatolia region on account of its many natural and human attractions such as its location, means of transportation, magnificent sceneries of different geographic landscape, climate, water sources, existence of forest lands, transhumance and agricultural activities, etc. Likewise, there are many tourist facilities such as hotels, guesthouses, summer houses and tea gardens on the lakeshore to meet the needs of the visitors coming to the location on a daytrip or longer vacations, and furthermore, the resort is preferred by some sports clubs as a camping site. The paper deals with the recreational features of the Gölcük Lake and Highland, which has maintained its importance in almost any historical period, in a variety of aspects taking into consideration the process of historical development from the Aydınoğulları Principality to the present. In this context, interest of the notable administrators of the state particularly during the times of the Aydınoğulları Principality, the Ottoman Empire and the first period of the Republic in the resort is covered. Furthermore, some recommendations are made for preserving and putting the existing potentials of the Gölcük Lake and Highland to good use.
An Important Summer Resort from the Past to the Present: Gölcük Lake and Highland
Keywords: Coğrafya