Şuhut Yöresel Dokuma Kumaşlarının Karekterizasyonu ve Performans Testlerinin İncelenmesi - PARS, ABDULKADİR; ÖZOMAY, MERAL (My University, 2018)
Afyon ili Şuhut İlçesi’nde dokunan yöresel dokuma kumaşlar deneysel testlerle araştırma kapsamına alınmıştır. Kumaş çeşitleri bakımından zengin olan Anadolu’da dokumalar kimi zaman dokunduğu yörenin adıyla, kimi zaman dokumanın özellikleri ile, kimi zaman hammadde ya da kullanım amacına göre anılmaktadır. Tekstil kültürel mirası olan geleneksel dokuma kumaşların, geçmişinin doğru saptanması ile; estetik ve işlevsel bir ürüne dönüşen yerel dokumadan, günümüzü ve geleceğimizi aydınlatan estetik güncel nesneler ortaya çıkarılacaktır. Araştırmanın amacı Şuhut’ta dokunan kumaşların fiziksel testlerini yapmak ve karekterizasyonunu ortaya çıkarmaktır. Günümüzde üretilen Şuhut yöresel dokuma kumaşlarının performans testleri fiziksel testler laboratuvarında yapılan, iplik numara tespiti, atkı ve çözgü sıklığı, kumaş gramajı, kumaş kalınlığı, kumaş mukavemet testleri yapılarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Şuhut dokumaları, FT_IR, Fiziksel test

Local woven fabrics woven in the district of Şuhut in Afyon province were included in the study with experimental tests. In Anatolia, which is rich in fabric varieties, weavings are sometimes referred to by the name of the region they touched, sometimes by the characteristics of the fabric, sometimes by the raw material or the purpose of use. More aesthetic fabrics will be produced in the future with the reproduction of historical woven fabrics. The aim of the research is to perform physical tests and characterization of fabrics woven in Şuhut. The performance tests of the Şuhut local woven fabrics, which were produced today, were determined in the physical tests laboratory, yarn number determination, weft and warp frequency, fabric weight, fabric thickness and fabric strength tests.
Characterization of şuhut woven fabrics and investigation of performance tests
Keywords: Şuhut dokumaları; FT_IR; Fiziksel test