Prematüre retinopatisi etyopatogenezinde serum eritropoetin, insülin benzeri büyüme faktörü 1 ve vasküler endotelyel büyüme faktörü - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışmanın amacı prematüre retinopatisi (PR) patogenezinde muhtemelen önemli rol oynayan eritropoetin (EPO), vasküler endotelyel büyüme faktörü (VEGF) ve insülin benzeri büyüme faktörü 1'in (IGF-1), serum değerlerini belirlemek ve birbirleri ile olan ilişkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 32 haftadan düşük doğumlu ya da 2000 gr'dan az doğum ağırlıklı 93 yenidoğan ileriye yönelik olarak incelenmiştir. Eritropoetin, VEGF ve IGF-1 seviyelerini belirlemek için kordon kanından örnekler toplanmış ve -80 °C'de muhafaza edilmiştir. Sitokinlerin serum değerleri PR olan (PR+) ve olmayan (PR-) bebeklerde belirlenerek birbirleri ile ilişkileri incelenmiştir. Sonuçlar: Prematüre retinopatisi 57 (%61,3) bebekte gözlendi. PR+ ve PR- grupları arasında doğum ağırlıkları (1678,06±326,03 gr; 1383,95±343,23 gr, p=0,001) ve doğum haftaları (29,65±2,34 hafta; 32,22±1,49 hafta, p=0,001) için anlamlı derecede fark mevcuttu. Ayrıca IGF- 1 değerleri doğum ağırlığı (r=0,509; p=0,001) ve doğum haftası (r=0,586; p=0,001) ile anlamlı bir korelasyon gösterdi. Prematüre retinopatisi olmayan grubun ortanca serum değerleri IGF-1 için 19,45 ng/ml (0-40 ng/ml), VEGF için 1159,5 pg/ml (396,59 - 2389,25 pg/ml) ve EPO için 6,14 mU/ml (2,6- 35,4 mU/ml) olarak ölçüldü. PR (+) grubunda ise ortanca serum değerleri IGF-1 için 0 ng/ml (0- 30,6 ng/ml), VEGF için 864,98 pg/ml (182,57-2133,05 pg/ml) ve EPO için 6,07 mU/ml (2,6-90,02) olarak ölçüldü. PR (+) grubunda IGF-1(p=0,008) değerleri ve VEGF değerleri (p=0,011) anlamlı olarak düşük bulundu. VEGF değerleri EPO ile (r=0,275; p=0,019) anlamlı bir korelasyon gösterdi. Tart›flma: Yenidoğanlarda PR geliştirme riskini değerlendirmek için serum IGF-1 ve VEGF değerleri ölçülebilir.

Purpose: The aim of this study was to determine the serum levels of erythropoietin (EPO), vascular endothelial growth factor (VEGF) and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) that possibly play an important role in the pathogenesis of retinopathy of prematurity (ROP) and to investigate their relationship with each other. Material and Method: In this study, 93 infants with gestational age of less than 32 weeks or had a birth weight of less than 2000 g were investigated prospectively. To determine levels of EPO, VEGF and IGF-1, samples were collected from cord blood and were reserved at -80°C. Serum levels of cytokines in babies with and without ROP (ROP+ and ROP-) were determined and their relationship with each other was investigated. Results: ROP was found in 57 (61.3%) babies. There was a significant difference between ROP- and ROP+ groups for birth weight (1678.06±326.03 g; 1383.95±343.23 g; p=0,001) and birth week (29.65±2.34 weeks; 32.22±1.49 weeks; p=0,001) correspondingly. Besides, IGF-1 levels correlated significantly with birth weight (r=0.509; p=0.001) and birth week (r=0.586, p=0.001). Median serum levels in ROP(-) group were 19.45 ng/ml (0-40 ng/ml) for IGF-1, 1159.5 pg/ml (396.59-2389.25 pg/ml) for VEGF, and 6.14 mU/ml (2.6-35.4 mU/ml) for EPO. The median serum levels in ROP+ group were 0 ng/ml (0-30.6 ng/ml) for IGF-1, 864.98 pg/ml (182.57-2133.05 pg/ml) for VEGF, and 6.07 mU/ml (2.4-90.2 mU/ml) for EPO. Levels of IGF-1 (p=0.008) and VEGF (p=0.011) were significantly lower in the ROP(+) group. Serum VEGF correlated with EPO levels (r=0.275; p=0.019). Discussion: Serum IGF-1 and VEGF levels at birth may be measured to assess the risk for developing ROP.
Serum erythropoietin, insulin-like growth factor 1 and vascular endothelial growth factor in ethiopathogenesis of retinopathy of prematurity
Keywords: Mühendislik, Biyotıp; Endokrinoloji ve Metabolizma