Türkiye’de bölgesel kalkınma üretim doğa ve metalaşma üzerine bir inceleme: Rize Yeşil Yol Projesi - İnce, Derya (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı kapitalist ilişkilerin artan ölçüde doğayı metalaşma örüntülerine dahil ederek tahribata uğrattığını Yeşil Yol Projesi özelinde ortaya çıkarmaktır. Kapitalist ilişkiler ulus-devletlerarasında gelişmişlik farklılıkları yaratmaktadır. Bu farklılıkların ortadan kaldırılması için kalkınma ideali oluşturulmuştur. Gelişmişlik farklılığının ulus-devlet sınırları içerisinde yer alan bölgeler arasında da söz konusu olduğunun anlaşılması ile bölgesel kalkınma uygulamalarına geçiş yaşanmıştır. DOKAP Eylem Planı, bu uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.Çalışmamızda, DOKAP Eylem Planı içersinde yer alan Yeşil Yol Projesi’nin uygulandığı illerden biri olan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla oluşturulan projenin yörenin doğası ve insan-doğa ilişkilerine olan etkileri incelenmiştir. İnceleme sonucunda bölgesel kalkınma uygulamalarından biri olan bu projenin, insan-doğa ilişkisini kapitalist ilişkilere uygun olarak dönüştürdüğü ve yörenin doğasını artan ölçüde metalaşma örüntülerine dahil ettiği görülmüştür.

The aim of this study is to reveal in particular the Yeşil Yol Project that capitalist relations increasingly involve nature in commodification patterns. Capitalist relations create differences in development between nation-states. The development ideal was set up to remove these differences. Transition to regional development practices has been achieved by the understanding that the developmental disparities are also among the regions within the nation-state boundaries. The DOKAP Action Plan emerges as one of these practices. In our work, a research was carried out in Çamlıhemşin district of Rize, one of the county where is in the Project of the Yeşil Yol in DOKAP Action Plan. In this study, the effects of the project on the natural and human-nature relations were investigated in order to provide regional development. As a result of the study, it was seen that this project, one of the regional development practices, transformed the relation between humaniy and nature in accordance with the capitalist relations and included the nature of the region into increasingly commodity patterns.
Keywords: Bölgesel ekonomi; Bölgesel kalkınma; Capital Accumulation; Commodification; Çevresel yönleri; Destruction; Development; Doğa; DOKAP Action Plan; DOKAP Eylem Planı; Economic development; Economic Policy; Ekonomik kalkınma; Ekonomik politika; Environmental aspects; Kalkınma; Metalaşma; Nature; Regional Development; Regional economics; Rize Çamlıhemsin; Rize Çamlıhemşin Production; Sermaye Birikimi; Tahribat; Turkey; Türkiye; Üretim; Yeşil Yol Project; Yeşil Yol Projesi