İş yeri özellikleri açısından Türkiye’deki can kayıplı iş kazalarının incelenmesi - Ceyhan, Altuğ (My University, 2019)
Ülkemizde 20. yüzyılın ortalarından itibaren hızlı bir sanayileşme süreci yaşanmıştır. Yaşanan bu süreçle birlikte köylerden kentlere göç hızlanmış ve iş gücüne olan talep artmıştır. Bunun sonucu olarak sanayi, ticaret, madencilik, inşaat ve ulaşım başta olmak üzere birçok sektörde yoğun üretim faaliyetleri gerçekleşmiştir. Çalışanlar daha önce hiç bulunmadıkları yerlerde ve kendi bedensel güçlerinin çok üstündeki makinalarla üretim faaliyetlerine katılmışlardır. Bu durum iş kazalarının sayısında ciddi bir artışa neden olmuştur.Bu çalışma ile 2012-2016 yılları arasında gerçekleşen can kayıplı iş kazalarının iş yeri özelliklerine göre dağılımına bakılmıştır. İş yerinin sektörü, NACE kodu, çalışan sayısı, tehlike sınıfı, faaliyet süresi, vb. bilgiler sayısallaştırılarak iş kazaları ile aralarındaki ilişkiler istatistik programları ile incelenmiştir. Can kayıplı iş kazaları gerek oransal gerekse sayısal olarak bazı sektörlerde ve iş yerlerinde yoğunlaşmaktadır. Sonuç olarak iş kazaları, iş yeri özelliklerine bağlı olarak değişim göstermektedir.

A rapid industrialization process has been experienced in our country since the mid-20th century. At the end of this process, immigration from the villages to the cities accelerated and the demand for work power increased. As a result, intensive production activities have been observed in many sectors including industry, commerce, mining, construction and transportation. Employees have participated in production activities in places that they have never been before and machines that are far above their own bodily forces. This has caused a significant increase in the number of occupational accidents.This study looked at the distribution of loss of life occupational accidents between 2012 and 2016 by workplace characteristics. Workplace; sector, NACE code, number of employees, hazard class, operating period, etc. the information was digitized and the relations between occupational accidents and their relations were examined with statistical programs. Loss of life occupational accidents are proportionally and numerically concentrated in some sectors and workplaces. As a result, occupational accidents vary depending on workplace characteristics.
Keywords: Business; Data Analysis; Endüstriyel kazalar; Industrial accidents; İş Kazası; İş Sağlığı ve Güvenliği; İşletme; Occupational Accident; Turkey; Türkiye; Veri Analizi Occupational Health and Safety