TAM ÖLÇEK İKİ AŞAMALI KISMİ NİTRİTASYON-ANAMMOX ÜNİTESİ İÇİN MALİYET_x000D_ BELİRLEME ÇALIŞMASI - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Anaerobik çürütücü bulunan arıtma tesislerinden çamur susuzlaştırma sonucuçıkan atıksuların tesis başına geri devredilmesi tesisin azot yükünü %15-20arttırmaktadır. Bu atıksuyun ayrı olarak enerji verimli arıtılması aktif çamursistemine gelecek azot yükünü önemli oranda azaltabilecektir. Günümüzde, KısmiNitritasyon (KN)/Anammox (A) prosesinin uygulanması, nitrifikasyondenitrifikasyon gibi konvansiyonel biyolojik arıtma yöntemlerine göre maliyet vesürdürülebilirlik nedenleri ile daha çok tercih edilmektedir. İSKİ Ambarlı İleriBiyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne (İBAAT) ait çamur çürütücü çıkışından, pilotölçekli iki aşamalı KN/A prosesi kullanılarak başarı ile azotun giderimi sağlanmıştır.Bu tesisten alınan sonuçlar kullanılarak gerçek ölçekli tesis tasarım çalışması vemaliyet belirleme çalışmaları yapılmıştır. Anammox prosesi ile işletilen tam ölçeklibir tesisin işletme maliyeti 3,77 TL/m3/gün, ilk yatırım maliyeti ise 2181TL/m3/gün olarak hesaplanmıştır. İşletme maliyetinin düşük seviyelerde olmasınısağlayan en önemli parametreler Anammox reaktörü için yeterli olan 30 °C sıcaklıkve oksijen ihtiyacının kısmi olmasıdır. Isıtma ihtiyacından kaynaklanan ısınınanaerobik çürütme tanklarından çıkan biyogazın kullanılması ile işletmegiderlerinin %80’ i azaltılacağı ön görülmektedir.