Ortaöğretim coğrafya eğitiminin temel sorunları (Kartal ilçesi örneği) - Elmas, Barış (My University, 2006)
Bu araştırma ortaöğretim kurumlarındaki coğrafya eğitiminin sorunlarını Kartal İlçesi ölçeğinde belirlemek ve bu sorunların nedenlerini ortaya koyarak çözüm önerileri geliştirmek için hazırlanmıştır. Sorunları tespit etmek amacıyla İstanbul’un tarihi ve köklü ilçelerinden Kartal İlçesinde bulunan 350 öğrenci ve 20 coğrafya öğretmenine anket uygulanmış, elde edilen istatistikî veriler ideal bir coğrafya eğitiminin ölçütleri ile kıyaslanmıştır. Araştırmanın literatür kısmında coğrafya öğretiminin temel dayanakları ve gereklilikleri ortaya konmuştur. Bulgular kısmında ise öncelikle anketlere dayalı olarak araştırmaya katılan öğrenci ve öğretmenlere ait kişisel bilgiler yer almaktadır. Daha sonrasında öğrenci ve öğretmenlerin ders kitabı, müfredat, dersin işlenişi, okulların fiziki yeterlilikleri, coğrafya öğretimindeki ilke ve yöntemlerin uygulanma düzeyleri ve karşılaşılan mevcut sorunlar hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Son olarak da sorunların temelindeki etkenler ortaya konarak çözüm önerileri sunulmuştur. Uygulama esnasında elde edilen tüm veriler SPSS ve Excel paket programları aracılığıyla değerlendirilmiş frekans, yüzde ve geçerli yüzdeleri tablolar halinde sunulmuştur. Öğrenci ve öğretmenlerin coğrafya eğitimine ilişkin görüşlerinin yaş, cinsiyet, okul türü, kıdem, mezun olunan okul türlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit amacıyla t- testi ve varyans analizlerine yer verilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda coğrafya eğitimi sorunların: ders kitaplarının yetersizliğine; müfredatın yoğunluğuna; okulların ve öğretmenlerin coğrafya eğitimi açısından yetersizliklerine; öğrencilerin ilköğretimden yetersiz bilgiyle gelmelerine imkân sağlayan sınıf geçme sistemine ve Kartal İlçesindeki öğrencilerin 1/ 3 oranında başka ilçelerden gelmesine bağlı olarak ortaya çıktığı tespit edilmiştir

This research was conducted to determine the problems of geography education in Kartal County, to find the reasons of these problems, and to suggest possible solutions. To determine the problems a survey was applied to 350 students and 20 geography teachers in Kartal County which is an historical and rooted county of Istanbul. Statistical data was compared with the criteria of ideal geography education. In the literature review section the basic principles and requirements of geography teaching was stated. In the finding section firstly personal information of the participants, and then their opinions about textbooks, curriculum, implementation processes of classes, physical sufficiency of schools, the application level of the principles and methods of geography teaching, and existing problems were stated. And finally, the factors at the base of the problems, and recommendations for possible solutions were presented. All the data which collected during the application were evaluated with SPSS and Excel programs, and frequencies, percentages were presented with tables. To learn whether the participants’ opinions differentiate or not in terms of age, gender, school type, experience, and the school type of graduation t-test and analysis of variance were used. The findings of the study show that the problems of the geography educations comes from the following reasons: textbooks are insufficient, the curriculum is overloaded, schools and teachers are unsatisfactory, the grade passing system causes students to graduate from elementary schools with insufficient knowledge and one-third of the students in Kartal is coming from other counties.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim_Coğrafya