İnsanın kendisini tanıma imkanı ve bunun din eğitimindeki yeri - Dolmacı, Ayşe (My University, 2003)
İNSANIN KENDİSİNİ TANIMA İMKANI VE BUNUN DİN EĞİTİMİNDEKİ YERİ İnsan, tam anlamıyla tanınıp bilinmesi oldukça güç olan girift bir yapıya sahiptir. Buna rağmen insanın kendisini tanımaya çalışması gerekmektedir. Çünkü bu ona bazı kazançlar sağlayacaktır. Bu kazançların başında kendini kontrol edebilme ve doğru yönlendirme gelir. İnsana bu tanıma ve bilme işinde yardımcı olacak olan en önemli vasıta eğitimdir. İnsan, istek, arzu ve ihtiyaçlara sahip; akıl, kalp ve nefsten kurulu bir sisteme sahiptir. Bunlar insanın davranışlarına bir yön vermektedir. Bu süreçlerin insan üzerindeki etkilerini dengede tutmak, insanın doğru yönde hareket etmesini sağlayacaktır. Eğitimin temel görevi, insanı oluşturan bu güçler arasında bir denge kurmak ve insanın kontrollü bir gidişat sergileyerek gelişme yönünde ilerlemesine katkıda bulunmaktır. Eğitim bireye iç aleminde bir özgürlük kazandıracak ve ona kendini tanıma konusunda yol gösterecek bir potansiyele sahiptir. Aynı zamanda kendini tanıma konusunda başarı kaydeden bir kimse de dini inançlar ve davranışlar konusunda daha donanımlı bir hale gelecektir. Karşılıklı etkileşim durumunda olan bu meseleye Din Eğitimi Bilimi açısından yaklaşım sağlamak araştırmanın konusunu ve amacını teşkil etmektedir. İnsanın kendisini tanımasında etkin rol oynayan iki temel bağımsız değişken vardır. Bunlardan biri akıl, diğeri ise eğitimdir. Akıl ve eğitimin birarada olması sonucu kişi kendini tanımak için bir ışık elde etmiş olur. Böylece iç aleminin karanlıklarında güvenle gezinebilir, iç oluşumlarının görerek tanıyabilir.

THE POSSIBILITY OF HUMAN BEINGS' KNOWING HIMSELF AND ITS PLAYS IN RELEGION EDUCATION Human beings have a very complicated structure that is very hard to comprehend and know. However, despite this difficulty, they have to try to know themselves since such an attempt will provide them certain advantages. One of the most prominent advantages of this sort is the ability to control oneself and to direct oneself to the right direction. The most important means to this comprehension and knowing is education. Human beings have wishes, demands and needs and they have a system made up of mind, heart and self. These three elements direct the one's behaviors. Maintaining the balance of the effects of these processes on the person will allow him/ her to act properly. The basic task of education is to form a balance between these forces and help him/ her to have a controlled manner of living and assist him/ her in developing. Education has potential to provide an inner freedom to the individual and direct him/ her in getting to know himself/ herself. Moreover, a person who succeeds in knowing himself/ herself will become more qualified about religious beliefs and behaviors as well. The approach this issue, which has an interactive structure, from the perspective of Religion Education, is the topic and aim of our research. Two basic independent variant have an active role in an individual's knowing himself/ herself: Mind and education. A person can have a light to know himself/ herself when mind and education gets together. Thus, s/ he can wander around the darkness of his/ her inner world safely and know is/ her inner formations by seeing them.
Keywords: Din; Din,Eğitim; İnsan; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri