Türkiye’de çalışan kadın ve iş yaşam dengesi - Güder, Saime (My University, 2019)
Kadınlar, ekonomik, sosyal ve hukuki gerekçelerle çalışma yaşamına katılım göstermektedir. Böylece ekonomik şartlar konusunda erkeğe bağlı olmamakta ve aile geçimine katkıda bulunmakta ve ayrıca toplumda sosyal statü kazanmaktadır. Diğer taraftan kadınlar, toplumdaki rolleri ve ailedeki sorumlulukları nedeniyle çalışma yaşamından kısmen ya da tamamen çekilmek durumunda kalmaktadırlar. Ayrıca, kadınlar çalışma yaşamında eğitim, mesleki eğitim, ücretlendirme ve kariyerlerinde yükselmelerinde hem dünyada hem ülkemizde çeşitli zorluklar ve engellerle karşılabilmektedirler. Hem uluslararası hem ulusal düzeyde kadınların işgücüne katılımının artırılması, iş-yaşam dengelerinin sağlanması ve iş hayatında karşılaştıkları zorlukların çözümüne yönelik çeşitli düzenlemeler bulunmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de kadın işgücünün durumu ve iş-yaşam dengesi TÜİK verileri baz alınarak değerlendirilmiştir. Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı yıllar itibariyle artış göstermekte ancak erkeklerin işgücüne katılımı ile kıyaslandığında oldukça düşük düzeyde kalmaktadır. Ayrıca ülkemizde kadınların işgücüne katılımı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Avrupa Birliği (AB) ortalamalarının da oldukça altında kalmaktadır. Ülkemizde kadınlar, çalışma yaşamında, ücretlendirmede ve yönetim kademelerine gelme konusunda eşitsizlik ve sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Ayrıca, çalışan kadınlar için önemli olan çocuk bakımı ile ilgili düzenlemeler de Türkiye’de yeterli düzeyde değildir. Kadın işgücü katılımının düşük seviyede olması ve bahsedilen diğer sorunlar, ülkemizde kadınların iş-yaşam dengelerine yönelik politika ve uygulamaların geliştirilmesi gerekliliğini göstermektedir.

Women participate to working life for economic, social and legal reasons, thereby they do not depend on men in terms of economic conditions and contribute to family living, and receive social status in the society as well. On the other hand, they may withdraw from working life partially or completely due to their roles in the society and responsibilities at home. Moreover, women face with various difficulties and obstacles in working life in terms of education, training, wages and advances in career in both in the world and in our country. There are various regulations at both international and national levels to increase participation of women to working life, to provide work-life balance and for solutions of the difficulties they face with.In this study, the situation of women labor and work-life balance in Turkey has been examined based on TURKSTAT data. Women labor participation in Turkey has increased over the years, however it is at quite low level compared to men labor partcipation. Also participation of women to working life is far below than Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) and European Union (EU) averages. Women face with inequality and problems in wages and advances to managerial positions in our country. Moreover, child care regulations, which are important for working women, are not adequate in Turkey. Low participation of women and the other problems mentioned show the necessity of the improvement in policy and regulations for women work-life balance in our country.
Keywords: Çalışan Kadın; Employment; İstihdam; Kadınlar; Life Balance; Turkey; Türkiye; Women; Yaşam Dengesi Working women