Process improvement through decision making based hybrid methodologies and a case study - Kalender, Zeynep Tuğçe (My University, 2020)
Sağlık kalitesi ile ilgili endişeler yeni değildir; öte yandan günümüzde bu endişeler sağlık ve toplumdaki makro değişiklikler nedeniyle çok açık hale gelmiştir. Sağlık hizmetlerinin tüm düzeylerinin kalitenin önemi hakkında bir perspektifi vardır ve hastaneler kalite sorunları ışığında vizyonlarını da genişletmektedirler. Bu kapsamda, son yıllarda hasta güvenliği konusunda artan bir odaklanma ve bazı iyileşme göstergeleri vardır, ancak yine de 10 hastanın 1'inde advers bir olay gelişmektedir. Güvenlik ve kalitenin diğer boyutları arasındaki bağlantının değeri artık daha çok anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, sağlık sisteminin analiz edilmesi oldukça zordur, çünkü sağlık sisteminin kendisi ve sistemi etkileyen faktörlerin her biri olasılıklı ve belirsizdir. Eksik bilgi durumu kaçınılmazdır ve bu yapı karar verme süreçlerinde de belirsizliğe neden olmaktadır. Bu nedenle, kapsamlı bir hasta güvenliği sisteminin geliştirilmesi karmaşık bir sorundur ve hibrit karar verme modellerinin kullanılmasını gerektirmektedir.Bu çalışmada, mevcut durumu daha iyi değerlendirmek ve iyileştirme aşamaları için girdi oluşturmak amacıyla kapsamlı bir karar verme modeli önerilmiştir. Model tarafından oluşturulan endeks puanları, tıbbi hataları sınıflandıracak bir standart oluşturmak için kullanılmaktadır. Verilerin ve süreçlerin karmaşıklığının üstesinden gelmek için bulanık mantık yaklaşımları kullanılmıştır. Modelin geliştirilmesi tamamlandıktan sonra, seçilmiş özel bir hastanede uygulanmıştır ve böylece hâlihazırda meydana gelen tıbbi risklerin önceliklendirilmesi yapılmış, hasta güvenliği konusunda farkındalık artırılmış ve ilgili sağlık kurumunun mevcut durumu her gösterge bazında görüntülenmiştir.

Concerns about healthcare quality are not new; however, nowadays these concerns have become so obvious due to the macro changes in healthcare and society. All levels of healthcare have a perspective about the importance of quality and hospitals are extended their vision in the light of quality issues. In this regard, there is an increased focus and some indications of improvement on patient safety issues in recent years however still 1 in 10 patients develop an adverse event. The connection between safety and other dimensions of quality is now more appreciated. However, analyzing the healthcare system is quite difficult since the healthcare system itself and each of the factors affecting the system is probabilistic and uncertain. The imperfect knowledge situation is inevitable and this structure is causing uncertainty in the decision-making processes. For that reason, the development of a comprehensive patient safety system is a complex problem and requires hybrid decision-making models.In this study, a comprehensive decision-making model is proposed to better evaluate the current situation and create input for the improvement stages. Index scores that are generated by the model are used to create a standard in classifying medical errors. Fuzzy logic approaches are used to handle the complexity of the data and processes. After the development has been completed, the model has been applied in a selected private hospital, thereby medical risks that have already occurred are prioritized, awareness of patient safety has been increased and the current state of the relevant health institution is displayed on each indicator basis.
Keywords: Endüstri mühendisliği; ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ; HASTA GÜVENLİĞİ INDUSTRIAL ENGINEERING; HEALTHCARE SYSTEMS; Industrial engineering; KALİTE YÖNETİMİ; PATIENT SAFETY; QUALITY MANAGEMENT; SAĞLIK SİSTEMLERİ