Dermatoloji Pratiğinde Fototerapi Uygulamalarına Güncel Yaklaşım: Bölüm 2. Vitiligo, Mikozis Fungoides, Atopik Dermatit, Sklerozan Hastalıklar ve Psoriasiste Fototerapi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Fototerapiyle çok sayıda dermatolojik hastalık tedavi edilebilir, ancak, hangi hastalıkta hangi yöntemin kullanılacağı, hastalığa ait özelliklerle belirlenmektedir. Örneğin, jeneralize plak psoriasiste birinci basamak fototerapi yöntemi dar bant ultraviyole B iken, plak evre mikozis fungoideste psoralen ve ultraviyole A, yaygın ve şiddetli lokalize sklerodermada ise ultraviyole A1'dir. Bu derlemede, fototerapinin en çok kullanıldığı hastalıklar olan vitiligo, mikozis fungoides, atopik dermatit, sklerozan hastalıklar ve psoriasiste, farklı yöntemlerin etkinliği ile ilgili veriler güncel rehberler ışığında tartışılacaktır.

Many skin diseases can be treated with phototherapy, however, the method choice depends on the disease's characteristics. First-line phototherapy for generalized plaque psoriasis is narrowband ultraviolet B whereas it is psoralen and ultraviolet A for plaque stage mycosis fungoides and ultraviolet A1 for severe localized scleroderma. In this review, efficacy of different phototherapy methods in the most common diseases treated with phototherapy such as vitiligo, mycosis fungoides, atopic dermatitis, sclerosing diseases and psoriasis will be discussed in light of current guidelines.
Current Approach to Phototherapy Applications in Dermatology Practice: Part 2. Phototherapy in Vitiligo, Mycosis Fungoides, Atopic Dermatitis, Sclerosing Diseases and Psoriasis
Keywords: Dermatoloji