Tohma Kanyonu-Suçatı Arasının (Tohma Çayı Havzası) doğal ortam koşulları ve tarım faaliyetleri - Kılıç, Zafer (My University, 2016)
Tohma Kanyonu-Suçatı arasının (Tohma Çayı Havzası) su toplama sahası araştırma alanımızın sınırlarını oluşturmaktadır. İdari sınırlar dikkate alınmadan, su bölümü çizgisine göre belirlenmiş olan 557 km2’lik araştırma sahasının 519 Km2’si Darende ilçesi idari sınırlarında, 19 km2’si Elbistan ve 1 km2’lik alan ise Gürün İlçesi sınırlarında yer almaktadır. Saha yaklaşık olarak 38o3713011 N – 38o2015011 N enlemleri ile 37o161811 E - 37o3712411 E boylamları arasında yer almaktadır. Çalışma sahasının batısında Gürün (Sivas), doğusunda Akçadağ (Malatya), kuzeyde Hekimhan (Malatya) ve güneyde Elbistan (Kahramanmaraş) idari yönetim bölgeleri bulunmaktadır. Araştırma sahasındaki tarımsal faaliyetler bu çalışmanın temelini teşkil etmektedir. Bu bakımdan öncelikle zirai faaliyetlerin doğal çevre şartlarıyla yakın ilişkisi olduğu göz önünde bulundurularak, tarımın dayandığı doğal ortam koşulları olan jeolojik, jeomorfolojik, iklim, toprak, hidrografya ve bitki örtüsü özellikleri çalışmanın birinci bölümünde ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise doğal tarım faaliyetleri güncel veriler ve geçmiş yıllara ait veriler ışığında ayrınlı olarak mukayese edilerek değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise sahanın güçlü, zayıf yönleri analiz edilerek planlama önerilerinde bulunulmuştur. Son kısımda ise çalışmada ulaşılan sonuç değerlendirilmiştir. Tohma Çayı Havzası, Tohma Kanyonu, Suçatı (Akova), Tarım, Tarımsal Faaliyetlerin Planlanması

Area among Tohma Canyon and Suçatı (Tohma River Basin) is the research field of this study. Research area is determined according to watershed, not administrative boundries, and 519 km2of the area is inside of borders of Darende district remaing 19 km2 is in Elbistan district and 1 km2 is in Gürün district and total research field area is 557 km2. Coordinates of area 38o3713011 N – 38o2015011 N and 37o161811 E - 37o3712411 E. Gürün(Sivas) i in the west, Akçadağ(Malatya) in th east, Hekimhan(Malatya) in the north and Elbistan(Kahramanmaraş) in the south are located around the research area as an administrative units. The agricultural activities in the research field constitutes the basis of the study. In the first chapter, in order to examine and analyze the agricultural life and the natural environmental conditions such as; geological geomorphology, climate, soil, In the second part, the agricultural activities which affected by the natural environment are evaluated by comparing in detail in the context of the current data and previous years In the third part of the study, the planning proposals have made by analyzing weaknesses and a strong side of the field. In the results have been evaluated which achieved in the study. Tohma River Basin, Tohma Canyon, Suçatı (Akova), Agriculture, Planning Agricultural Activities
Keywords: Tarım; Tohma Çayı Havzas ı( Malatya ); Türkiye