The relationship between adult attachment styles and worries about leadership : examining the moderating role of perceived organizational support - Coşkunsu, Cansu (My University, 2023)
Bu çalışmanın başlıca amacı yetişkin bağlanma stilleri ile lider olma kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca, bu çalışmada algılanan örgütsel desteğin, yetişkin bağlanma stilleri ile lider olma kaygısı arasındaki olası ilişkiye dair düzenleyici etkisi araştırılmıştır. Araştırmaya, Türkiye’de özel sektörde çalışan, yöneticilik rolünde olmayan 148 beyaz yakalı çalışan katılmıştır. Anket formunda, yetişkin bağlanma stilleri, lider olma kaygısı ve algılanan örgütsel destekle ilgili ölçeklerle birlikte katılımcıların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, iş deneyimi gibi demografik sorular yer almıştır. Katılımcıların lider olma kaygısı düzeylerinin, yetişkin bağlanma stilerinin ve algıladıkları örgütsel desteğin cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, yaş, organizasyonda çalışılan süre, aynı görevde çalışılan süre ve toplam çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği, bağımsız örneklemler t-testi ve ANOVA testi kullanılarak ölçülmüştür. Araştırmanın hipotezleri korelasyon ve moderatör analizleriyle test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, saplantılı bağlanma ve lider olma kaygısı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca güvenli bağlanma ve lider olma kaygısı arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur. Beklenenin aksine, korkulu bağlanma ve kayıtsız bağlanma ile lider olma kaygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak korkulu bağlanmayla, lider olma kaygısının alt boyutlarından başarısızlık kaygısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Algılanan örgütsel desteğin, yetişkin bağlanma stilleri ve lider olma kaygısı arasındaki ilişkide herhangi bir moderator (düzenleyici) etkisi saptanmamıştır. Ayrıca yapılan karşılaştırmalı analizler sonucunda kadınların lider olma kaygısı seviyelerinin erkeklerden daha fazla olduğu bulunmuştur.

The primary aim of this study is to explore the relationship between adult attachment styles and worries about leadership. In addition, this research investigated the moderating effect of perceived organizational support on the possible relationship between adult attachment styles and worries about leadership. The participants of the study were 148 white-collar employees working in the private sector in Turkey who were not in managerial roles. The questionnaire included scales related to adult attachment styles, worries about leadership, and perceived organizational support, as well as demographic questions such as age, gender, education level, and work experience of the participants. The independent samples t-test and ANOVA test were used to determine whether the participants' levels of WAL, adult attachment styles, and perceived organizational support differed significantly according to gender, marital status, educational level, age, length of service in the organization, and total length of service. The hypotheses of the study were tested with correlation and moderator analyses. As a result of the analyses, it was found that there was a significant and positive relationship between preoccupied attachment and WAL. In addition, a significant and negative relationship was found between secure attachment and WAL. Contrary to expectations, no significant relationship was found between fearful attachment and dismissive attachment and WAL. However, a positive and significant relationship was found between fearful attachment and worries about failure, one of the sub-dimensions of WAL. No moderator effect of perceived organizational support on the relationship between adult attachment styles and WAL was found. In addition, as a result of the comparative analysis, it was found that females had higher levels of WAL than males.
Keywords: Adult attachment styles; Algılanan örgütsel destek; Güvenli bağlanma; Leadership; Lider olma kaygısı; Liderlik; Organizational behavior; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; Örgütsel davranış; Perceived organizational support; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Secure attachment; Worries about leadership; Yetişkin bağlanma stilleri