Gayrimaddi haklar ve Türk vergi mevzuatı karşısındaki durumu - Yıldırım, Musa (My University, 2010)
Gayrimaddi Haklar, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Uluslararası Vergi Anlaşmaları ÖZET GAYRİMADDİ HAKLAR VE TÜRK VERGİ MEVZUATI KARŞISINDAKİ DURUMU Fikri ve sınai hakları içeren gayrimaddi hakların işletmeler açısından öneminin artması ve ekonomik değerinin büyük boyutlara ulaşmasıyla birlikte vergilendirilmeleri konusu da günümüzde önem kazanmıştır. Gayrimaddi hakların işletme bilançolarında gösterilmesi, amortismanı, değerlemesi, satışı veya kiralanması suretiyle elde edilen kazançların gerçek kişiler ve kurumlar açısından vergilendirilmesi ile söz konusu işlemlerin katma değer vergisi boyutu ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları karşısındaki durumunun incelendiği bu çalışmada genel vergilendirme esasları ile birlikte özellik arz eden hususlar da incelenmiş, son zamanlarda hızla yaygınlaşan franchising işlemlerinin vergilendirilmesi ise ayrı bir bölüm içerisinde ele alınmıştır. Ayrıca, telif hakları ve patent kazançlarına ilişkin istisna düzenlemesi ve istisnadan yararlanma koşulları incelenerek, istisnanın kapsamı ve koşullarıyla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmamız kapsamında, gayrimaddi hakların vergilendirilmesi ile ilgili olarak uygulamada ortaya çıkan sorunlar ile vergi mevzuatında yapılması gerekli düzenlemelere de yer verilmiştir. Intangible Assets, Income Tax, Corporate Income Tax, Value Added Tax, International Tax Treaties

INTANGIBLE ASSETS AND THEIR STATUS ACCORDING TO TURKISH TAX LEGISLATION Intangible assets including intellectual property rights with their rising magnitude to the businesses and their economic value reaching to huge amounts also nowadays created magnitude to taxation issues of those rights. Presentation of intangible assets at the balance sheet, amortization and valuation of those assets and income taxes and consideration of tax treaties for persons and companies who make an income on selling or renting of those assets and value added tax aspect of such transactions and overall taxation principles with also special issues arising therefore have been studied in this reading; and taxation issues of rapidly pervading franchising transactions have been included in a stand alone chapter. Further, legislation on copyright and patent gains exemption and rules governing for benefiting from this exemption have been analyzed and extend and regulations of the exemption evaluated. Also, problems arising from application relevant to taxation of intangible assets commented and arrangements that shall be adopted on taxation legislation suggested in this study.
Keywords: Katma Değer Vergisi (KDV); Vergi; Vergi Hukuku