Genç tenis oyuncularının tekler tenis turnuvası süresince kas hasarı, toparlanma ve performans parametrelerinin incelenmesi - Baylan, Nahit (My University, 2014)
Genç Tenis Oyuncularının Tekler Tenis Turnuvası Süresince Kas Hasarı, Toparlanma ve Performans Parametrelerinin İncelenmesi Öğrencinin Adı-soyadı: Nahit Baylan, Danışman: Prof. Dr. Salih Pınar, Beden Eğitimi ve Spor Amaç: Bu çalışmanın amacı, tekler turnuva süresince kas hasarı ve performans parametreleri ile birleşik toparlanma metotlarının bu parametreler üzerine etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Dört günlük bir tenis turnuvasına 15 elit tenis oyuncusu katılmıştır (deney n=7, kontrol n=8). Kas hasarının dolaylı ölçümü için turnuva öncesi, sonrası ve turnuvadan 48 saat sonra kan örnekleri alınarak kreatin kinaz (KK), laktat dehidrojenaz (LDH) ve C reaktif protein (CRP) değerleri incelenmiştir. Gecikmiş kas ağrısı (GKA) likert tarzı skala kullanılarak ölçülmüştür. Her maç öncesinde ve sonrasında hız, t testi ile çeviklik, pençe kuvveti, dikey sıçrama, çoklu sıçrama ve servis atışı ölçümleri yapılmıştır. Deney grubuna her maç sonrasında birleşik toparlanma metodu uygulanmıştır. İstatistiksel analizde, tekrarlayan ölçümlerde Anova ve t test uygulanmıştır. Bulgular ve Sonuç: Turnuva süresince KK, GKA ve LDH değerlerinde artış görülürken (p<0.05) CRP değerlerinde bir değişme gözlemlenmemiştir. Servis atışı, çoklu sıçrama ve dikey sıçrama değerlerinde anlamlı bir değişikliğe rastlanmamıştır. Maç sonrası ortalama çeviklik ve pençe kuvvetinde anlamlı artış görülmüştür (p<0.05). Turnuva süresince gruplar arasında GKA, hız ve çeviklik değerlerinde anlamlı bir değişiklik görülmezken, deney grubunun 48 saat sonraki değerlerinde azalmalar meydana gelmiştir (p<0.05). Sonuçlara bakarak 4 günlük tenis turnuvasının kas hasarına yol açabileceğini söylemek mümkündür. Toparlanma metotları, turnuva sonrası kas ağrısı, çeviklik ve hız parametrelerine olumlu katkı sağlayarak sonraki turnuvaya hazır olma durumunu etkileyebilir. Kas hasarı, toparlanma metotları, tenis performans parametreleri , gecikmiş kas ağrısı, eksantrik egzersiz

Investigating Muscle Damage, Recovery and Performance Parameters of Junior Tennis Players During Single Tennis Tournament Nahit Baylan, Adviser: Prof. Dr. Salih Pınar, Department of Body Education and Sports Purpose: The aim of this study is to investigate muscle damage, performance parameters and the effects of combined recovery methods during junior tennis tournament. Metarials and Methods: Fifteen elite tennis players (experimental n=7, control n=8) participated in a 4-day tennis tournament. Blood samples were collected before, right after and 48 hours after the tournament to investigate creatin kinase (CK) C reactive protein (CRP) and lactate dehydrogenase (LDH) for measuring muscle damage indirectly. Delayed onset muscle soreness (DOMS), sprint test, agility t test, hand grip strength test, vertical jump test, repeated jump test and tennis serve velocity were measured before and after every match. Experimental group participated in combined recovery protocols after every match. For statistical analysis, repetitive measure of Anova is used. Results: CK and LDH activity in the blood were increased significantly but there were no differences in CRP after the tournament. There were no differences in peak power output, height scores and serve velocity during the tournament. Post-match mean agility and grip strength scores increased (p<0.05). In experimental group, DOMS, sprint and agility scores were lower significantly after 48 hours of the tournament (p<0.05). In conclusion, 4-day tennis tournament can cause muscle damage. Positive effects of combined recovery methods on DOMS, sprint and agility after the last match may affect the readiness to the next tournament. Key words: Muscle damage, recovery methods, tennis performance parameters, delayed onset muscle soreness (DOMS), eccentric exercise
Keywords: Beden eğitimi; Spor; Tenis