Sosyal bilgiler dersiyle bütünleştirilmiş aile katılımlı karakter eğitimi programının geliştirilmesi - Ersoy, Feride (My University, 2013)
Bu araştırma, uygulamadaki eğitim ihtiyaçlarını sistemli bir şekilde tespit etmek, tespit edilen ihtiyaçların neden olduğu problemleri çözüme kavuşturmaya yönelik bir program geliştirmek ve bu programın uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Eylem araştırması modeline uygun olarak tasarlanan bu araştırma, birbiriyle bağlantılı dört aşamadan oluşmaktadır. İlk iki aşamada; uygulamadaki eğitim ihtiyaçları araştırılmıştır. Son iki aşamada en temelde; sosyal bilgiler dersiyle bütünleştirilmiş aile katılımlı karakter eğitimi programının uygulanabilir bir program olup olmadığı sorusuna yanıt aranmıştır. Bu kapsamda programın öğrenci başarısına ve değer kazanımına, veli katılımına etkisi incelenmiş; programın uygulamadaki başarısı farklı açılardan değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde bulunan Kadıköy İnönü İlköğretim Okulunun 2011-2012 eğitim öğretim yılında 7-B sınıfında öğrenim görmekte olan 24 öğrenci ve bu öğrencilerin ailesi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, ilk iki aşamada; görüşme, öğrenciyi tanıma, veli aracılığıyla öğrenciyi tanıma, anne baba ve çocuk iletişim ihtiyacı belirleme ve aile eğitimi ihtiyaç formlarıyla toplanmıştır. Son iki aşamada; değerlendirme formları, değerlendirme toplantısı kayıtları, not alma kâğıtları, sergi defteri, günlük, başarı testleri, farklılıklara saygı değeri ölçeği, dürüstlük değeri ölçeği ile veri toplanmıştır. Veri toplama araçları, araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri bağımlı grup t testi, nitel verileri betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Analizler sonucunda okul, aile, öğrenci, ders kitapları ve öğretim programları kaynaklı çok sayıda eğitim ihtiyacı tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçların çözümüne yönelik geliştirilen, sosyal bilgiler dersiyle bütünleştirilmiş aile katılımlı karakter eğitimi programının, öğrencilerin akademik başarısını ve değer kazanımını, velilerin eğitime katılımını olumlu etkilediği görülmüştür. Programla ilgili yapılan değerlendirmelerde programın uygulamada başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal bilgiler, karakter eğitimi, program geliştirme, eylem araştırması.

In this study, the purposes were to determined the educational needs of the application in a systematic way and to develop a program to resolve the problems caused by the needs identified and to evaluate the applicability of this program. Designed in accordance with the model of action research, this study consists of four stages interconnected. The first two stages, the question was what are the educational needs of the application. The last two stages, basically, the question was whether the character education program integrated social studies and family participation is successful in application or not. In this context, the effect of program to students' success and value and parents' participation were examined. The program's success in different subjects were evaluated. The working group of this study were 24 students, who are studying in the academic year 2011-2012 in the 7-B class of Kadıkoy İnönü Elementary School, Kadıkoy district of İstanbul in Turkey, and the families of these 24 students. Data collection tools of this study are the forms of interview, learning about the student, learning about the student by parents, identifying communication needs of parents and children, family education needs, in the first two stages. In the final two stages, tools are the evaluation forms, evaluation meeting records, note-taking sheets, exhibition book, diary, achievement tests, the scale of the value of respect for diversity, the scale of the value of honesty. Data collection tools developed by the researcher. The quantitative data of this study analyzed with dependent samples t-test, the qualitative data of this study analyzed with descriptive analysis. The findings of these analysis have been identified a large number of educational needs related to school, family, student, textbooks and curriculum and have been found the character education program participated the family and integrated with social studies, affected positively to the students' success and value, parents' participation. As a result of the evaluations related to the program, the program has been found to be successful in practice. Social studies, character education, program development, action research.
Keywords: Aile Yaşam Araştırmaları; Ebeveyn-Öğretmen İlişkileri; İletişim, Ailede; İletişim, Eğitimde