Malezya sigortacılık sektörünün incelenmesi ve ekonomik büyümeye etkileri - Kavçak, Görkem (My University, 2009)
Malezya, Güneydoğu Asya Ülkeleri arasında ekonomik büyüklük olarak önde gelen ülkelerden biridir. Bağımsızlığını kazandığı 1957 yılından günümüze kadarki süreçte ekonomik büyüme ve kalkınma yönünden büyük bir aşama kaydetmiştir. Bu gelişim esnasında sadece sanayi kolları değil aynı zamanda hizmet sektörü de büyümüş ve hizmet sektörünün içinde yer alan sigortacılık faaliyetleri de önemini giderek arttırmıştır. Malezya sigortacılık sektörünün en önemli özelliği ise sadece bilinen sigortacılık uygulamalarını değil ayrıca İslami sigortacılık ya da daha sık kullanılan ismi ile takaful sigortacılık faaliyetlerini de kapsamasıdır. Gelişmiş ülkelerin sigortacılık sektörlerine kıyasla genel ekonomik yapı içinde kısıtlı bir yapı arz etmesine rağmen sigortalılara farklı türde tasarruf değerlendirme fırsatları sunması ve sigortalanma ihtiyaçlarının giderilmesinde sigortalıların inançlarını da göz önünde bulundurması sebebiyle sektör farklı bir yapı ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, Malezya sigortacılık sektörünün yapısal olarak klasik ve de takaful sigortacılık faaliyelerini bir arada bulundurması sebebiyle her iki uygulamanın ekonomik yapısı ayrı ayrı incelenmekte ve ayrıca benzer ve farklı yönleri itibariyle de karşılaştırıma yapılmaktadır. Ayrıca Malezya sigortacılık sektörünün gelişimi esnasında genel ekonomik yapı ile olan karşılıklı ilişkisi de değerlendirilmeye çalışılmakta ve böylelikle de sigortacılık sektörü ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin tespiti ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Malezya, Sigortacılık, Takaful, İslam, Ekonomik Büyüme, Nedensellik İlişkisi

Malaysia is one of the leading economies amongst the Southeast Asian countries as economic size. Since its independence in 1957 to present, Malaysia has set out a remarkable progress in terms of economic growth and development. During this development, not only industrial sectors but also services sector grew and insurance activities which is a part of services sector, has shown a progressive evaluation. The most important characteristic of the Malaysian Insurance Sector is existence of takaful insurance along with conventional insurance activities. When compared with the insurance sectors of developed countries’, insurance activities in Malaysia have a limited contribution to the overall economic structure though it reveals a divergent structure with the different types of insurance saving opportunities and it takes insured’s beliefs into account. In this study, Conventional and Takaful Insurance are examined individually and also similar and different aspects are compared with each other because of the Malaysia Insurance Sector contains both applications. In addition to this, the correlative relationship between the development of insurance sector and the overall economic structure is evaluated and thus it is aimed to detect the relationship between insurance sector and economic growth. Key Words: Malaysia, Insurance, Takaful, Islam, Economic Growth, Causality
Keywords: Ekonomik Büyüme; Sigortacılık; Sigortacılık_Malezya