Kaynakla tamiri yapılan kalıpların CNC Freze tezgahında işleme parametrelerinin belirlenmesi - Karcı, Mustafa (My University, 2010)
KAYNAKLA TAMİRİ YAPILAN KALIPLARIN CNC FREZE TEZGÂHINDA İŞLEME PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışmada, DIN 1.2344 sıcak iş takım çeliği, çoklu-katmanla TiAlN kaplamalı kesici takımlarla frezelenmesinde yüzey pürüzlülüğü, kesme sıcaklığı ve kesme kuvvetleri deneysel olarak incelenmiştir. İlerleme oranı, kesme hızı ve talaş derinliği yüzey pürüzlülüğü, kesme sıcaklığı ve kesme kuvvetlerine etkisi araştırılmıştır. Buna ilaveten, frezeleme sonucu elde edilen talaş formları incelendi. Frezeleme işleminin optimizasyonu için Taguchi tekniği kullanıldı. Ayrıca, her bir parametrenin elde edilen sonuçlara etkisinin tayini içinde varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Son olarak bağımlı değişkenlerle bağımsız değişkenler arasındaki ilişki regresyon analizi ile modellenmiştir. Bu çalışma ile DIN 1.2344 sıcak iş takım çeliği, çoklu-katmanla TiAlN kaplamalı ile optimal işlenebilirliği tayin edilmiştir.

THE DETERMINATION OF CUTTING PARAMETERS OF THE REPAIR WELDING OF MOLDS MANUFACTURED IN MILLING PROCESS In this study, an experimental investigation on surface roughness, cutting temperature and cutting forces in milling of DIN 1.2344 hot work-tool steel using multi-layered coated TiAlN cutting tools is presented. The influences of the feed rate, cutting speed and depth of cut on surface roughness, cutting temperature and cutting force have been examined. In addition to that, the obtained chip formations have been observed. In order to optimize the milling process, Taguchi optimization method has been used. The influence of each parameter on obtained results has been determined by using analysis of variance (ANOVA). The relationship of the dependent parameters and independent parameters has been modeled with Regression analysis. The optimal machinability of DIN 1.2344 hot work-tool steel using multi-layered coated TiAlN cutting tool has been successfully determined in this study.
Keywords: CNC Torna Tezgahları; Makine Eğitimi; Takım Tezgahları