Avrupa Birliği'nde nüfus yapısında değişmeler, ekonomik etkileri ve Türkiye - Yavuz, Engin Murat (My University, 2009)
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa nüfusu ciddi bir demografik sürece girmiş. Doğum oranları yükselmiş, ölüm oranları ise düşüş kaydetmiştir. 2000’li senelere gelindiğinde doğum oranları iyice düşmüştür. Buna ek olarak nüfusta ciddi bir yaşlanma gerçekleşmiştir. Yaşlı nüfusun çalışan nüfusa oranına bağlı olarak bütçe, sosyal güvenlik sistemleri, iş gücü piyasaları üzerinde önemli bir baskı oluşmaya başlamıştır. Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde bulunan Türkiye, benzer bir demografik süreci geriden takip etmektedir. Sahip olduğu demografik potansiyelin, hem kendi ekonomisini iyileştirmek hem de Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine olumlu katkı yapmak adına çok geç olmadan kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu amaca yönelik hangi konulara öncelik verilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

After the Second World War, Europe entered an important demographic transition. Fertility rates increased and mortality rates decreased. The important decline of the fertility rates with the ageing process in the 2000’s, increased the pressure on budget, social security systems, labour markets due to old-age dependency ratios. Turkey, candidate to the European Union, follows the same demographic process being in an inferior position. It’s important that Turkey use his demographic potentiel in order to improve his economy and to contribute to the membership process. It’s also important to see which subjects must come first within the frame of membership processus.
Keywords: Avrupa Birliği_Nüfus_Türkiye; Avrupa Birliği_Türkiye; Ekonomi; Nufüs_Türkiye