Dört farklı oklüzal splint materyallerinin üç ayrı antagonist karşısındaki aşınma miktarının in vitro olarak çiğneme simülatöründe tespiti ve değerlendirilmesi - Domaniç, Fatma Kübra Yıldız (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışma, ıslak ve kuru şartlarda, dört farklı oklüzal splint materyalinin üç farklı antagonist karşısında çiğneme simülatöründe aşınma karakterini araştırmaktadır. Gereç ve yöntem: Her biri 16 mm'lik bir çapa ve 3 mm'lik bir kalınlığa sahip olan splint materyallerinin (SR Ivocap, Valplast, ProBase ve Eclipse) on altı örneği, yarısı ıslak ve yarısı kuru şartlar altında olmak üzere test edilmiştir. Her aşınma testi, çiğneme simülatörü CS-4 (n = 8; test yükü: 50 N; döngü sayısı: 10 000, 20 000 ve 30 000; ıslak koşullar için 30 ° C su ile sürekli durulama) denilen bir cihaz kullanılarak gerçekleştirilmiştir; antagonistler küresel şekilde özel olarak üretilmiş IPS e.max Press2, IPS e.max ZirCAD ve doğal alt mine dişi kullanılarak simüle edilmiştir. Aşınma, hacimsel olarak bir 3D lazer tarayıcı ve bir yüzey analiz kullanılarak belirlenmiştir. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Normal dağılıma uygunluk için Shapiro Wilk testi kullanılmıştır. Ortalama aşınma miktarları üzerinde antagonist, materyal, döngü ve ortam faktörlerinin hem ana etkileri hem de etkileşimleri Univariate varyans analizi ile incelenmiştir. Çoklu karşılaştırmalar Games-Howell testi ile incelenmiştir. Analiz sonuçları aritmetik ortalama ± standart hata olarak sunulmuştur. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır.Bulgular: Ortam farkının aşınma miktarları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip değildir (p=0,179). Kuru ortamca elde edilen ortalama değer 0,241 iken ıslak ortamda elde edilen ortalama değer 0,231’dir. Antagonist ve materyal etkileşiminin aşınma miktarları üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,001). IPS e.max ZirCAD antagonistinin Valplast materyali ile olan etkileşiminden meydana gelen ortalama aşınma miktarı ile IPS e.max ZirCAD-ProBase ve Mine -Valplast etkileşimi arasında fark yoktur ve en düşük ortalama değerler bu etkileşimde elde edilmiştir. IPS e.max Press-Valplast etkileşimi ile elde edilen ortalama aşınma miktarı ile IPS e.max Press’ın diğer materyalleri ile elde edilen ortalama değerler arasında fark vardır.Sonuç: Oklüzal splint materyalleri aşınma davranışı ıslak ve kuru ortamda farklılık göstermemiştir. Antagonist dişlerdeki restorasyon varlığı ve bu restorasyonların materyali yapılacak oklüzal splint seçimin etkilemektedir. Buna göre splint yapım endikasyonuna göre splint materyali seçimi yapılması uygun olacaktır. Sonuç olarak, farklı splint materyalleri test edilen tüm antagonist materyaller için farklı aşınma oranları vermiştir. Bu çalışmanın deneysel bir in vitro çalışma olduğunu akılda tutarak, bu bulgular ışığında hekimlerin hastanın ihtiyaçları için ihtiyaç duyulan splint materyali seçmesine izin vermektedir.

2.SUMMARYPurpose: This study investigates the wear characteristics of four different occlusal splint materials in wet and dry conditions on the chew simulator across three different antagonists. Materials and Methods: Sixteen samples of splint material (SR Ivocap, Valplast, ProBase and Eclipse) each having a diameter of 16 mm and a thickness of 3 mm were tested under half wet and half dry conditions. Each abrasion test was carried out using a device called CS-4 (n = 8, test load: 50 N, number of cycles: 10 000, 20 000 and 30 000, continuous rinsing with 30 ° C water for wet conditions), chewing simulator; antagonists have been simulated using spherical IPS e.maxPress, IPS e.max ZirCAD and natural lower canine tooth. Wear was determined volumetrically using a 3D laser scanner and a surface analysis program. The Kruskal-Wallis test was used to identify significant statistical differences and the Mann-Whitney U-test was used to assess intra-cyclic differences. The level of significance was set at 5%. Results : There was no statistically significant effect on the amount of wear of media main effects (p = 0,179). The average value obtained in the dry environment is 0,241 while the average value obtained in the wet environment is 0,231. The effect of antagonist and material interaction on wear amounts was statistically significant (p <0.001). There is no difference between the average amount of wear and the IPS e.max ZirCAD-ProBase and enamel-Valplast interactions that result from the interaction of the IPS e.max ZirCAD antagonist with the Valplast material, and the lowest average values are obtained in this interaction. There is a difference between the average wear values obtained with IPS e.max Press-Valplast interaction and the average values obtained with other materials of IPS e.maxPress.Conclusions: The wear behavior of occlusal splint materials did not differ in wet and dry environments. As a result, different splint materials gave different wear rates for all antagonist materials tested. Keeping in mind that this study is an experimental in vitro study, these findings allow clinicans to choose the splint material for the patient's needs.
Keywords: aşınma; aşınma direnci; Dental prosthesis; Dentistry; Diş hekimliği; Diş protezleri; occlusal splint materials; oklüzal splint materyalleri; oklüzal splint tedavisi occlusal splint therapy; wear; wear resistance