Synthesis and investigation of ferrogels - Özlem, Eda (My University, 2019)
Son yıllarda, hidrojeller su tutma kapasitesi, esneklik ve biyo-uyumluluk gibi gelişmişözelliklerinden dolayı büyük öneme sahiptirler. Hidrojeller, doğal veya sentetik polimerlerdenoluşturulan üç boyutlu polimerik ağ yapıları olarak tanımlanabilirler. Hidrojeller, manyetiknano-partiküller ile kombinlendiğinde ferrojellere dönüşürler. Bu yüzden, ferrojellerinmanyetik alan altında tepki verirler. Yapılan bu çalışmadaki, asıl amaç ferrojellerinsentezlenmesi ve yara örtücü uygulamalar için mekanik ve su tutma özelliklerininaraştırılmasıdır.Bu çalışmada ferrojel üretiminde, polimer ve manyetik nano-partikül seçimi önemlinoktalardandı. Bu yüzden, eşsiz özelliklerinden dolayı kitosan, hyalüronik asit ve dekstranpolimer olarak seçildi. Bu araştırmada kitosan hidrojelleri, ve farklı konsantrasyondakitosan/ hiyaluronik asit ve kitosan/ dekstran hidrojelleri üretildi. Bunu takiben bu hidrojellermanyetik nano-partikülleri ile birleştirildi. Kimyasal reaksiyona girmemesinden ve yaygınolarak kullanılan bir biyomalzeme olmasından dolayı manyetit (Fe3O4) manyetik faz olarakkullanıldı. Ferrojellerin ortak çöktürme ve doğrudan karıştırma yöntemleri ile üretildi.Mekanik davranışlarını araştırmak için reolojik deneyler, su tutma kapasitesini tanımlamakiçin şişme deneyler, termogravimetrik analizi, XRD analizi, SEM analizi ve manyetizasyonuhakkında bilgi almak için titreşimli manyetometre analizi ile tüm ferrojeller karakterize edildi.Sonuç olarak, üretilen tüm üretilen tüm ferrojeller jel özelliği taşımakta ve tatmin edici sututma kapasitesinden dolayısıyla yara örtücü uygulamalar için yüksek potansiyele sahiptirler.Birlikte çökme metodu ile üretilen kitosan- dekstran ferrojeller asidik ortamlarda sus tutmakapasitesi daha yüksekken, kitosan ferrojeller nötr ortamlarda daha yüksek sus tutmakapasitesine sahiptirler.

In recent years, hydrogels have great importance because of their advanced properties such asthe capacity of holding water, flexibility and biocompatibility. The hydrogels can bedescribed as three- dimensional polymeric network structures which are formed from naturaland/ or synthetic polymers. Due to combination of magnetic nanoparticles, hydrogels can betransform into ferrogels. Therefore, the ferrogels are responsive under applied magnetic field.In this particular work, the main aim was to synthesize the ferrogels and to investigate themechanical and swelling properties of these materials for wound dressing applications.In this study, the selection of polymers and magnetic nanoparticles were crucial points duringthe production of ferrogels. Due to their unique properties chitosan, hyaluronic acid, anddextran were chosen as the polymer. In this research chitosan hydrogels, chitosan- hyaluronicacid hybrid hydrogels and chitosan- dextran hybrid hydrogels with different compositionswere produced. Then, all hydrogels were combined with magnetic nanoparticles. Because ofits inert behaviour and being widely used as a biomaterial, magnetite (Fe3O4) nanoparticleswere used as the magnetic phase. The ferrogels were produced using coprecipitation andblending techniques.All produced ferrogels were characterized by different methods which were rheologicalexperiments to investigate mechanical behaviour, swelling experiments to define waterholding capacity, thermogravimetric analysis, XRD analysis, SEM analysis and vibratingsample magnetometer to get information about magnetization of produced magnetite.As a result, produced ferrogels had a great potential to be used in wound dressing applicationsbecause of satisfied swelling degrees. The swelling percentage of plain chitosan ferrogels,which were produced via coprecipitation method, was higher in neutral medium, while theswelling percentage of chitosan- dextran ferrogel was higher in acidic medium.
Keywords: Chitosan; Dekstran; Dextran; Ferrojel; Hyaluronic Acid; Hyalüronik Asit; Kitosan Ferrogel; Metallurgy; Metalurji