Flekso baskı kalıplarının hazırlanması ve baskı kalitesine etkisinin incelenmesi - Çağlar, Mehmet (My University, 2000)
Flekso baskı, klasik yüksek baskıdan farklı olarak baskı klişesi, kullanılan baskı mürekkebi ve mürekkep yapma konularında farklılıklar gösteren bir yüksek baskı yöntemidir. Flekso baskının farklı özellikleri arasında ilk olarak baskı klişesi görülür. Klasik yüksek baskıda metal veya plastikten sabit baskı kalıpları kullanılırken flekso baskıda elastik baskı klişeleri kullanılmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda bu tezde flekso baskı hakkında verilmiş, diğer baskı sistemlerindeki kalıp ve kalıp yapılarına yüzeysel değinilerek karşılaştırma olanağı sağlanmıştır. Kalıp hazırlığı için gerekli olan flekso negatif filmleri ve bu filmlerde olması gereken özellikler ve kriterler anlatılmıştır. Filmin, baskıda kalıbın uzaması düşünülerek nasıl hesaplanacağı anlatılmıştır. Flekso baskı kalıplarının çeşitleri, yapısı, bileşenleri ve hazırlanması şekil ve tablolarla anlatılmıştır. Kalıpların hazırlama aşamalarının ne gibi etkilerinin olduğu baskıda ne gibi sonuçlar yaratacağı ele alınmıştır. Bu kalıpların baskı silindirine montajı, montajda kullanılan malzemeler ve montajda dikkat edilmesi gereken hususlar anlatılmıştır. Baskı kalıplarının baskı sonucunu etkileyen özellikleri ve diğer etkenlerle ilişkisine yer verilmiştir. Sonuç olarak elde edilen bilgilerle tez değerlendirilmiş, flekso kalıpların hazırlanmasındaki önemli kriterler belirlenmiştir. Ayrıca baskı sisteminin diğer baskı sistemleri arasındaki yerine değinilmiş bir araştırma sonucuna yer verilmiştir.

Flexo print is a high print method which the ink, used for printing, print cliche and making ink topics are different according to classic high print. First of all print cliche is seen as among one of the speciality of flexo print. While metal or plastic plates are always used in classic high print on the other hard elastic press cliches are used in flexo print. According to those knowledge was given about flexo print in the thesis. Plates and plate basics are roughly given to have possibility to compare. Flexo negative films for preparing plate and the specialities that must be in these films and the criteria were mentioned. It was mentioned how the film can be calculated in cose the film can become longer. The types of flexo print, basic, compunds and preparation were mentioned by schemas and tables. How preparation levels of plates effect and what kind of results will create while printing. Were took in to account. Replacing of plates on press cylinder, the equipment and issues that must be payed attention were mentioned. The properties which effect the result of press plates and the relationship with other effects were indicated. As a result the thesis was evaluated and important criteria were determined in the preparation of flexo plates. Furthermore, the place of flexo print system among the other printing systems was mentioned and a result of a research was mentioned as well.
Keywords: MATBAACILIK_FLESKO BASKI