Geleneksel Japon seramik fırını “anagama” ile doğal kül sırları - Özyurt, Tülin (My University, 2008)
“Geleneksel Japon Seramik Fırını Anagama İle Doğal Kül Sırları” tezin konusunu oluşturmaktadır. Odun yakıtlı seramik fırını Anagama ile pişirim tekniğinde sır kullanılmadığı halde yapılan pişirim sonucunda sırlı seramikler elde edilebilmektedir. Çalışmada Japon seramik tarihi, doğal kül sırları ve kullanılan fırınların tarihine yer verilmiştir. Bu pişirim tekniğinin Japon kültürüne ait olması, başka yerlerde aynı şekilde uygulanmaması nedeniyle Japon inanç ve kültürü de araştırılmıştır. Zen Budizm, Wabi Sabi estetik anlayışı ve Çay Seremonisi geleneğinin etkisiyle bu seramiklerin ortaya çıkış serüvenine değinilmiştir. Yerinde gözlem ve uygulamayla konu Japonya’da araştırılmış, dumansız modern bir Anagama fırınının inşası ve pişirim uygulamasında deneylenen süreç anlatılmıştır. Anagama tipi fırının dumansız olması, kullanılan yakıt (odun) enerjisini çok iyi kullanabilmesi, zaman ve yakıt miktarını düşürmesi, dolayısıyla çevreci ve ekonomik olması nedeniyle tercih edilmiştir. Anlatım, plan, çizim ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Fırının pişirimi denetleme olanakları ile doğal ateşin denetime direnci ve dönüştürücü gücü arasındaki gerilimin ortaya çıkardığı sürprizli, tekrar edilemeyen seramiklerin oluşumu anlatılmıştır. İnsan ve doğanın kaçınılmaz birlikteliği, doğadaki hava, su, toprak ve ateş ile insandaki olumlu düşüncenin yoğrulmasını şart koşmaktadır. İnsanın tasarım kabiliyetini doğayla mücadele için değil, onu anlayıp uyum içinde yararlanması, yaşamı iyileştirme amacıyla değerlendirmesi gerektiğini gösteren ve geliştiren bu süreç seramik sanatının bir süreci olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. İleri sürülen tez konusunda Türkiye’de yeterince bilgi olduğu söylenemez, ayrıca deneylenmemiş bir pişirim tekniğidir. Bu çalışmada sürecin pratik tarafının önemine özellikle vurgu yapılmaktadır. Bu tekniğin Türkiye’deki seramik üretim tekniklerine eklenmesi önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu teknik yeni buluşları tetikleyecek, sanatsal ve hatta bilimsel alanda deneysel ve yenilikçi anlayışların artmasına yardımcı olacaktır. IV

The subject of this thesis is, “The natural ash glazes by traditional Japanese ceramic kiln anagama”. Even though glazes are not used, by using Anagama open wood-firing technique, it is able to produce glazed ceramic products. This study also included The Japanese Ceramic History, Natural Ash glazes and Kiln History. Japanese belief and culture is especially researched because this firing technique is only belongs to Japanese culture and doesn’t used in anywhere else in the world. It is also explained how Zen Buddhism, The Wabi - Sabi aesthetic concept and Tea Ceremony influence these ceramics in Japan. The subject is researched in Japan with the observation and practices. Construction of the smokeless modern Anagama kiln procedure and experiment of firing practices are also reported. This technique is especially preferred because of using smokeless kiln, giving optimum usage of heat energy, decreasing in fuel consumption and time. At the same time accordingly, it is much more economic and environmentalist. In the study, the research is supported by the plans, drawings and photographs. Because of the tension between the noncontrollable power of fire and converter power of kiln is the reason of unexpected production of unique ceramics. The fateful synergy of human and nature and the combination of nature's basic powers; air, water, earth and fire inevitable show how human’ beings create positive thoughts. Instead of using creative ability of human beings as a designer against the nature, we tried to take the ceramic art procedure in consideration of understanding the nature and using it with harmony. It should be used for the aim of increasing the life quality. The subject of this suggested thesis is not tested before and also is not well known in Turkey. This study is done to especially emphasize the practical importance of this new procedure. We believe that when this technique is used in the ceramic production in Turkey, it would be a very important contribution. We also believe that this new technique will trigger new ideas and help to improve artistic, scientific and empirical point of view.
Keywords: Japonya_Sermik Sanatı; Seramik Sanatı