Cephalometric evaluation of skeletal and dental effects of bionator vd. teuscher appliance: a comparative study - Ziadeh, Senan K. (My University, 2006)
Bionator ve Teuscher Apareylerınin İskeletsel ve Dental Etkilerinin Sefalometrik Değerlerdirmesi İskeletsel malokluzyona sahip hastaların ortodontik tedavilerinin planlanması aşamasında ortodontistler sıklıkla, sabit apareyler ile yapılan konvansiyonel tedavi yöntemlerine ek olarak büyümenin yönlendirilmesi veya cerrahi girişimlere de ihtiyaç duyarlar. Örneğin; büyümekte olan bir iskeletsel Sınıf II mandibular retrüzyon hastasının tedavisi sırasında sabit apareyler ile dental problemlerin düzeltilmesinden önce fonksiyonel apareyler yardımıyla üst ve alt çenenin büyümesinin yönlendirilmesi gereklidir. Farklı fonksiyonel apareylerin dental ve iskeletsel etkilerinin karşılaştırıldığı çalışmalar bu apareylerin sagittal yöndeki iskeletsel uyumsuzluğu çözmede başarılı olduklarını göstermiştir ancak düzeltim mekanizması konusunda halen farklı görüşler savunulmaktadır. Bu retrospektif çalışmanın amacı büyümekte olan sınıf II bölüm 1 malokluzyona sahip hastaların tedavisinde kullanılan Bionator ve Teuscher apareylerinin dental ve iskeletsel etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışma iki farklı grup kullanılarak gerçekleştirildi. 1.Grup Bionator ile tedavi edilen 11 bireyden (2 erkek, 8 kız) oluşurken, 2.grup Teuscher apareyi ile tedavi edilen10 bireyden (6 erkek, 4 kız) oluşmaktaydı. Her bireyden tedavi başında ve sınıf II molar ilişkisi düzelir düzelmez alınan lateral sefalometrik filmler Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti nden elde edildi. Tedavi başında hastaların ortalama yaşı Bionator grubunda 12,01±1,01 yıl ve Teuscher grubunda 12,61±0,54 yıldı. Ortalama tedavi süresi Bionator grubu için 29,91±7,73 ay ve Teuscher grubu için 31,6±10,77aydı. Bu çalışmada kullanılan radyograflar iki farklı sefalometrik cihaz kullanılarak elde edildiğinden, magnifikasyon farklılığı nedeniyle oluşabilecek problemleri ortadan kaldırabilmek için sefalometrik analiz sırasında sadece açısal ölçümler gerçekleştirildi. Sonuç olarak; 1-Her iki aparey de sınıf I molar ilişkisinin elde edilmesinde başarılıydı 2-Her iki aparey ile de palatal düzlemde saat yönünde bir rotasyon meydana geldi 3-Her iki apareyde maksilla üzerinde sınırlayıcı bir etkiye sahipti 4-Her iki grupta da tedaviye bağlı olarak mandibula önemsiz miktarda öne doğru yer değişt 5-Tedaviye bağlı olara her iki grupta da mandibula rotasyon yapmadı 6-Her iki grupta da üst keserlerin dikleştiği ve alt keserlerin prokline oldukları görüldü

Cephalometric Evaluation of Skeletal and Dental Effects of Bionator VS. Teuscher Appliance : A Comparative Study On a daily basis, orthodontists are faced with decisions that typically take into account the possibility of growth modification or surgical intervention, in addition to routine fixed appliance therapy, in the treatment of patients with underlying skeletal malrelationships. Most clinicians recognize that the efficacy of conventional fixed appliances is limited and that both orthopedic and surgical options should be considered if significant skeletal and neuromuscular imbalances contribute to the clinical manifestation of the occlusal problem. An example of such a situation is the treatment of a growing patient with Class II malocclusion and mandibular skeletal retrusion. Clinical trials comparing the skeletal and dental effects of different functional jaw appliances have shown comparable effectiveness on the correction of the skeletal imbalance on the sagittal direction, however, controversy remains concerning the mechanism of correction The aim of this retrospective study was to compare the dental and skeletal effects of the Bionator and the Teuscher appliances in the treatment of skeletal Class II Division I growing patients. The sample consisted of 2 groups of Class II Div 1 patients. Group 1 consisted of 11 patients, (3 male, 8 female), and they were treated with Bionator. Group 2 consisted of 10 patients, (6 male, 4 female), and they were treated with Teuscher appliance. Lateral cephalometric radiographs were taken at the beginning of treatment and after Class I molar relationship was achieved. Files were selected from the archive-files of the Marmara University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics. For group 1, the average age at the beginning of the treatment was 12.01±1.01 years; and the average duration of treatment was 29.91±7.73 months. For group 2, the average initial age was 12.61±0.54 years; and the average duration of treatment was 31.6±10.77 months. Since the X-rays evaluated in this study were taken by two different machines, during cephalometric analysis only angular measurements were used to exclude the magnification factor. Both groups were found to be successful in correction of Class II molar relationship to Class I. Both appliances had a significant effect on the maxillary growth. Both had retroclined the upper incisors. When two groups were compared, differences were found to be insignificant.
Keywords: Diş ve Diş Hastalıkları; Ortodonti