El-Mevsılî'nin El-İhtiyar adlı eserindeki fıkıh konularının temel kaynakları (Nikah örneği) - Karamustafaoğlu, Muhammed Hafız (My University, 2016)
Hicri III. asrın sonlarında mezhepleşen Hanefi fıkıh okulu her yüzyılda hukuk alanına birçok eser sunarak genişlemiştir. İlk zahiru'r-rivaye ve nevadir eserleri yazılmış onlar üzerine şerhler, onlar üzerine muhtasarlar, peşinden tekrar şerhler yazılmış, sonuç olarak ortaya birçok kitap ve meseleler çıkmıştır. Kitaplar çoğaldığı için, önceki teliflerden nakil esnasında, meselelerde farklılıklar oluşabilmekteydi. Bundan dolayı her mesele tahkike ihtiyaç duymaktadır. Bu makale elimize ulaşan meselelerin ana kaynak değerlerini tespit etme ve değişime uğrayan noktaları değerlendirme bağlamında Hanefi fıkıh literatürüne hizmet vermeyi hedeflemektedir. Çıkış noktası olarak VII. asır Hanefi ulemasından olan el-Mevsılî'ye ait, mezhebin dört ana metninden birisi olarak telakki edilen el-Muhtar isimli eserin, aynı yazara ait şerhi olan el-İhtiyar isimli eser tercih edilmiştir.

From the third century (AH) onwards the Hanafi School started growing by producing many legal treatises. First, the compendium of legal primers such aszahir al-riwayahandNawadir had been compiled, and later on their commentaries were composed. However, then followed the abridged versions of these works along with commentaries. Consequently, numerous transcripts and commentaries increased the error margin and typos. This paved the way for the emergence of legal speculations contentious legal matters. The differences in legal matters arose while the copied manuscripts were not edited accurately from earlier canonical primers as well as from some other corresponding legal manuscripts. Hence, each legal matter needs to be carefully analysed. In this dissertation, we will ascertain the virtues of such primary sources with respect to the legal repositories of Hanafi school of Law. Any unconventional points and amendments in the literature works of Hanafi School of Law will be examined. This paper will meticulously review Mawsili’s al-Mukhtar along with its commentary al-Ikhtiyar.
Keywords: Fıkıh; İslam dini