Bankacılık sektörünün ekonomik büyüme ve sürdürülebilir ekonomik gelişme üzerine etkisinin analizi: haiti örneği - Marcelus, Vinel (My University, 2018)
Bankalar, büyük sermayeyi tasarruf olarak harekete geçirmek ve daha sonra onları reel ekonomide uzun vadeli üretken yatırımlara yöneltmek konusundaki yaratıcılıkları ile biliniyorlar. Ardından, istikrarlı ve sağlam bankacılık sisteminin, tasarruf sağlayarak ve en verimli ve verimli işletmelere çeşitli finansal hizmetler ve krediler sunarak ekonomik büyümeyi ve ekonomik kalkınmayı canlandırmada hayati önemi olduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada Haiti davasını merkez alan Bankacılık sektörünün büyümeye ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkısı üzerinde durduk. Bankaların ekonomide özel sektöre vermiş oldukları krediler, uzun vadede üretimi olumlu etkilemek açısından oldukça önemsiz ve verimsiz olmakla birlikte, krediler daha zayıf katma değerli verimsiz sektörlere (ticaret, hizmetler, tüketim, vb.) geçtikçe olumsuz etkilemektedir. Bu mevcut sistemde, bankalar tarafından özel sektöre verilen kredi miktarı ne kadar fazla olursa, Haiti'nin Büyüme üzerinde kısa bir etkisi olması nedeniyle uzun vadede daha az büyüme gösterebilir. Bu kredilerin %63'ü ticaret, nihai tüketim ve diğer taraftan ucuz ithal ürünlerle beslenen bankaların kredileri uzun vadeli ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkiliyor. Sonuç, finansal aracılık derinliğinin çok düşük olduğunu (2015 yılında özel sektör kredisi / GSYİH = %20,7) ve ekonomide verimsiz kullanıma finansal kaynak dağıtmanın yetersiz olduğuna işaret etmektedir. Böylece, politikacılar, ekonomiyi yeniden canlandırmak ve daha sonra sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı teşvik etmek amacıyla kredi akışları ve uzun vadeli üretken yatırımlarındaki yapısal kısıtlamaları gevşetmek, kurumsal sektör yapısını güçlendirmek ve artan kredi arzını özel sektör kalkınmasına yönlendirmek için uygun stratejiyi uygulamalıdır.

Banks are known for their ingenuity in mobilizing huge capital as savings and then channeling them towards long-term productive investments in the real economy. Then, it is widely admitted that stable and sound banking system is vital in stimulating economic growth and sustainable economic development by mobilizing saving and providing a diverse range of financial services and loans to the most efficient and productive businesses. Thus, in this study we have been focusing on the contribution of the Banking sector to growth and sustainable economic development, centering on the case of Haiti. The indicators show that the private sector credits are unsubstantial and unproductive to influence positively the production in the long-term, but rather impact it negatively as the loans go the unproductive sectors with weak added-value. Thus, in this current system, the more the banks are giving loans to the private sector, the less growth Haiti might experience in the long-run since they have a very short effect on sustainable economic growth. The result indicates a very low depth of financial intermediation (Private sector credit/ GDP=20.7% in 2015) and an inefficient allocation of financial resources to unproductive use in the economy. Almost 90% of the banking loans go to finance unproductive economic activities, of which 63% of credits are allocated to boost commerce, final consumption, and services, fed by cheap imported products, which in turn have a very negative impact on long-term economic growth. Thus, that implies that policymakers should apply appropriate strategic reforms in order to loosen the structural constraints on credit flows and on long-term productive investments so that to enhance the corporate sector’s structures, and to direct the increasing credit supply to the private sector development in a way to revitalize the economy and then to stimulate sustainable economic development.
Keywords: Bankacılık sektörü; Bankalar ve bankacılık; Banking Sector; Banks end banking; Economic development; Economic effect; Economic gowth; Economic Growth; Ekonomik büyüme; Ekonomik etkisi; Ekonomik Kalkınma; Financial intermediation; Financial system; Finansal aracı kuruluş; Finansal sistem; Productive Investment; Turkey; TurkeyEkonomik kalkınma; Türkiye; Üretken Yatırım Financial system; Üretken yatırımBanking sector