Yüz bölgesinde uygulanan estetik ve rekonstrüktif cerrahinin yaşam kalitesi üzerine etkisi - Yıldız, Tülin (My University, 2009)
Araştırma, yüz bölgesinde uygulanan estetik ve rekonstrüktif cerrahinin yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla prospektif ve tanımlayıcı olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde 01 Mart -31 Haziran 2008 tarihleri arasında Yüz Bölgesinde Uygulanan Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi girişim amacıyla kabul edilen 108 olgu oluşturmuştur. Evreni temsil edecek örneklem sayısı estetik cerrahide 43, rekonstrüktif cerrahide 48 olmak üzere 91 olgu olarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında; “Hasta Bilgi Formu”, “Vücut Algısı Ölçeği” ve “SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde Stata Corporation zdelik, oran, ortalama(X), t testi, ki-kare (χ2) kullanılmıştır. Araştırma sonunda her iki grupta, girişim öncesi ile sonrası arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Girişim öncesi hem estetik cerrahi olgularında hem de rekonstrüktif cerrahi olgularında beden algısı ile ilgili sorunların daha fazla yaşandığı ve olguların yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilendiği, girişim sonrası ise bu sorunların azaldığı ve yaşam kalitesinin yükseldiği görülmüştür. Olgular arasında, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği parametrelerinden özellikle sosyal fonksiyon, emosyonel rol fonksiyon, mental sağlık ve zindelik/ yorgunluk puan ortalamaları girişim öncesi düşük bulunurken, girişim sonrası puan ortalamalarının belirgin şekilde yükselmiş olduğu belirlenmiştir. Bulgularımız; yüz bölgesinde uygulanan estetik ve rekonstrüktif cerrahi girişimlerin, bireyde beden algısı ve benlik saygısını olumlu yönde etkilediğini, emosyonel, sosyal ve ruhsal açıdan görülen pozitif yansımaların, bireyin özgüvenini ve yaşam kalitesini yükseltmede etkili olduğunu göstermiştir. Estetik cerrahi, rekonstrüktif cerrahi, beden algısı, yaşam kalitesi. THE INFLUENCE OF AESTHETİC AND RECONSTRUCTIVE SURGICAL OPERATIONS OF THE FACIAL AREA ON QUALITY OF LIFE The research has been planned and carried out in a prospective and definitive manner to identify the influence of aesthetic and reconstructive surgical operations of the facial area on quality of life. The framework of the research has been based on 108 medical cases accepted to be operated upon facial area using aesthetic and reconstructive surgery between the dates of 01 March-31 June, 2008 at the Hospital of Marmara University. The sampling unit has been chosen as 43 patienst in aeshetics operations and 48 patients in reconstructive operations, totalling 91 cases to represent the total framework. “Patient Information Forms”, “Body Catexise Scale” and “SF-36 Quality of Life” have been used in acquiring data. In analysing the data, persentage, ratio, mean ±standart deviation, t test, chi square (χ2) test have been used. A meaningful difference has been determined before and after the interference in both groups (p<0.05). It has been observed that before the interference, both groups (aesthetical and reconstructive operational patienst) have felt more problems in terms of body perceptions and quality of life affected negatively; compared to the situation after the interference where the problems mentioned lessened and the quality of life improved. Amongst the cases, some SF-36 parameters, particularly social functioning, emotional role funclioning, mental health and liveliness/ fatigue average poins have been determined to be lower than the points measured after the interference when all the points have increased distinctively. Our findings have shown that both aesthetical and reconstructive surgery operations on the facial area have affected positively the body perception and self-respect in individuals and also have improved the self-confidence and the quality of life through the impact of positive reflections felt emotionally, socially and mentally. Aesthetic surgery, reconstructive surgery, body perception, quality of life.
Keywords: Sağlık_Cerrahi Hastalıklar; Sağlık_Estetik