Üsküdar 489 numaralı şer'iyye sicili (h.1187-1188/ m.1773-1774) (inceleme-metin) - Tutcu, Zeynep (My University, 2019)
Bu tez, Üsküdar Şer’iyye Mahkemelerine ait h. 1187-1188 (m. 1773-1774) tarihli 489 numaralı şer’iyye sicilini konu etmektedir. İlamlardan oluşan bu sicil esas alınarak, 1773-1774 yılları arasında Üsküdar’ın sosyal, ekonomik, dini-kültürel hayatı incelenmeye çalışılmıştır. Üsküdar Şer’iyye sicilinde nikah akitleri, vakıflardan borç alınması ağırlıkta olup, bunun yanı sıra miras, mülk satışları, borç, darp davaları gibi belgelere de rastlanmaktadır. Çalışma giriş ve defterin transkripsiyonunu içeren metin kısmından oluşmaktadır. Defterde 611 da‘vâ bulunmaktadır. Kadı Sicilleri Osmanlı Tarihi araştırmalarında temel kaynaklardan birisini teşkil etmektedir. Şeri’yye Sicilleri, Osmanlı‘da kaza kadılarının her türlü davalarda verdikleri kararları ve merkezden gelen emirleri kaydettikleri mahkeme kayıtlarıdır. Bu çalışmada söz konusu siciller tanıtılarak defterin ait olduğu tarihler ve genel durum hakkında bilgi verilmiştir. Ekler kısmında sicilde yer alan örnek sayfalar yer almaktadır. Son olarak tez kaynakça ve özet kısımlarıyla sonlanmaktadır.

The subject of this thesis Üsküdar Şerriye Courts’ Şeriyye Registration numberd 489 dated between 1773-1774. Regardining this registration generated by social, economic, religious and cultural life in Üsküdar between 1773-1774 was studied. Üsküdar şeriyye register mostly consist of marriage contracts and debts borrowed from waqfs, encountered documents, about legacy, property selling, debt confirmation, assualt prosection and deputy appointment. This study consist of entery and the text of the transcription of the notebook. 611 documents which exist in the notebook. Kadı register are one of te basic sources in the Ottoman hisory studies. Kadı registers are the courts records in which the countr kadis in the Ottoman Empire have the decisions of acse and orders coming from the center registered. By inctroducing the mentioned registers, general information was given about the dates that the registers belong to and their genaral sitations in the study.
Keywords: dini; economic; ekonomik hayat; History; kültürel; religious and cultural life in Üsküdar; social; şerriye sicil; Tarih; The Registers of Kadı; Turkey; Türkiye; Üsküdar; Üsküdar’da sosyal