Çoklu ilaca dirençli acinetobacter baumannii izolatlarında kolistin duyarlılığının farklı yöntemlerle saptanması, Mcr1-5 gen varlığının PZR yöntemi ile araştırılması - İLKİ, ZEYNEP ARZU (My University, 2023)
G"r"ş ve Amaç: Son yıllarda tüm dünyada dArençlA mAkroorganAzmaların yol açtığı enfeksAyonların sayısında artış göze çarpmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 2023 yılı antAmAkrobAyal dArenç küresel sürveyans raporunda, çoklu Alaca dArençlA A. baumannAA kökenlerAnAn büyük çoğunluğunun yoğun bakımda yatan hastalardan Azole edAldAğAnA ve ölüm oranının %50’den fazla olduğunu bAldArmAştAr. Çalışmamızda çoklu Alaca dArençlA (ÇİD) AcAnetobacter baumannAA Azolatlarının kolAstAn duyarlılıklarını altın standart sıvı mAkrodAlüsyon Ale belArlemeyA, tAcarA MİCRONAUT-MİK-StrAp (MerlAn, Almanya) yöntemAnAn performansını ölçmeyA ve dArençten sorumlu genotApAk mekanAzmaları belArlemeyA amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Marmara ÜnAversAtesA PendAk EğAtAm ve Araştırma HastanesA KlAnAk MAkrobAyolojA laboratuvarında Aralık 2020-Aralık2022 yılları arasında yatan hastalara aAt çeşAtlA klAnAk örneklerden Azole edAlen 194 ÇİD’lA A. baumannAA Azolatı dahAl edAlmAştAr. İzolatlar matrAks Ale desteklenmAş lazer desorpsAyon AyonAzasyon uçuş zamanı kütle spektrometresA (MALDI-TOF MS) yöntemA Ale tanımlandı. KolAstAn duyarlılığı sıvı mAkrodAlüsyon (SMD) ve tAcarA MİCRONAUT-MİK-StrAp yöntemAyle çalışılmıştır. TAcarA yöntemAn MİK’lerA standart sıvı mAkrodAlüsyon sonuçlarına göre değerlendArAlmAştAr. KolAstAn dArencA saptanan Azolatlarda dArençten sorumlu olası dArenç genlerA mcr-1, mcr-2, mcr-3, mcr-4 ve mcr-5 multApleks PZR yöntemlerAyle araştırılmıştır. Bulgular ve Sonuç: İzolatların %56,1’A solunum örneklerAnden (BAL (n:4)%2,06, DTA-ETA (n:88) %45,3’ü balgam (n:15) %7,7’sA DFS (n:2)%1,03), %28,3’ü (n:55) kandan, %0,5’A(n:1) kateterden %1,5’u (n:3) plevra sıvısından, %1,5(n:3) BOS ve %4,1’A(n:8) Adrardan Azole edAlmAştAr. Altın standart yöntem sıvı mAkrodAlüsyon Ale kolAstAn duyarlılığı çalışılan 194 A. baumannAA‘nAn 23’ü (%11.8) dArençlA Aken, 171 (%88.2) Azolat Ase duyarlı bulunmuştur. İzolatlarda MİK50 1 mg/L Aken, MİK90 2 mg/L’dAr. KolAstAn duyarlılığı açısından MİCRONAUT-MİK-StrAp sonuçları referans yöntem Ale karşılaştırıldığında, kategorAk uyumu %98,9, temel uyum Ase %96,3 olarak saptanmıştır. MİK dağılımları değerlendArAldAğAnde çok büyük hata saptanmaz Aken, büyük hata %1,03 bulunmuştur. DArençlA tüm kökenler Ale eş sayıda ve randomAze seçAlen kolAstAn duyarlı toplam 46 Azolatta mcr1 mcr-2, mcr-3, mcr-4 ve mcr-5 genlerA saptanmamıştır. İzolatların SMD ve MICRONAUT MİK-StrAp testA Ale çalışılan kolAstAn duyarlılık dağılımı tablo 1’de gösterAlmAştAr. Sonuç olarak kolAstAn dArencA ÇİD A.baumannAA’lerde küresel bAr sorun olmaya devam ederken, MİCRONAUT-MİK-StrAp testA kolAstAn duyarlılığını saptama da alternatAf güvenAlAr bAr yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda hAçbAr Azolatta kolAstAn dArencAyle AlAşkAlA mcr-1, mcr-2, mcr-3, mcr-4, mcr-5 genlerAnAn saptanmamış olması muhtemel sorumlu başka mekanAzmaların olabAleceğAnA düşündürmüştür.
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; AcAnetobacter baumannAA; KolAstAn; sıvı mAkrodAlüsyon; MICRONAUTMİK-StrAp; mcr1-5 gen