Matrakçı Nasuh Süleymanname (1a-95b) (eserin transkripsiyonu ve değerlendirmesi) - Çukuryurt, Sinan (My University, 2003)
Araştırma eseri Osmanlı Devleti'nin renkli şahsiyetlerinden biri olan nasuh Matrakçı'nın Süleymannâme adlı eserinin bir bölümünü incelemektedir. Süleymannâme'nin eldeki mevcut tek nüshası İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesin'de (379) bulunmaktadır. Mikro filmi Süleymaniye kütüphanesi'ndedir. Yazma aradan geçen 450 yıla rağmen fazla tahribata uğramamış, yazıları hâlen muntazam ve okunabilir bir şekildedir. Mikrofilmden fotokopisi çekilerek okunamayan veya şüpheli yerleriorjinaliyle karşılaştırılarak transkripsiyon edilmiştir. Çalışmada sözlüklerden faydalanılmış yeterli gelmediği esnada öğretim görevlilerinden yardım alınmıştır. Yazarın hayatı ve diğer eserleri hakkında kaynak ve araştırma eserlerinden yararlanılmıştır. The research work is examinihing apart of the Süleymannâme which was written by Nasuh Matrakçı who is one of the colorful person of the state of Ottaman. The only available edition of Süleymannâme is in the library of İstanbul Archeolgy Museum. (379'no). The micro film is in the Library of Süleymaniye. İn spite of 450 years the written is not damaged much, the written is stil regular and readable. Source oriented translation is made use of distionaries and asked for help from the instructroy when it isn't enough. Abouth the writer's life and his other Works made use of sourceses end research works
Keywords: Tarih