Türkiye’de serbest bölge uygulamaları ve mali teşvikler - Bildik, Akın (My University, 2006)
Serbest bölgeler, ekonomik hayatta devlet müdahalesinin asgariye indirildiği, uygulanan teşviklerle yatırımları arttırmayı amaçlayan ve dış ticaretin gelişmesini sağlayan özel uygulama alanları olması açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle dünyada ve Türkiye’de 80’lerden sonra başlayan serbestleşme hareketleri neticesinde, serbest bölgecilik faaliyetlerine hız verilmiştir. Bu nedenle bu bölgelerde uygulanan mali teşviklerde büyük önem kazanmıştır. Bu çalışma ile Türkiye’de serbest bölgecilik uygulamaları üzerinde durulmuş, uygulanan mali teşvikler araştırılmış ve seçilen Avrupa Birliği (Almanya, İtalya, İspanya) ülkeleri ile bir karşılaştırma yapılmaya çalışılmıştır. Birlik ülkeleri ile Türkiye arasındaki uygulama-teşvik farklılıkları ve benzerliklerinin irdelenmesi, gelecek dönem projeksiyonunda önemli öngörüler sağlayacaktır.

Free zones are important special areas for low goverment interference. And also in these areas, intencives are applied to increase investments and grow foreign trade. Especially liberalization movements, effect both world and Turkey in 80’s, free zone executions are getting faster. For these reason, fiscal incentives applied to these zones are getting more important. In this study, free zone executions in Turkey are stressed, fiscal incentives in Turkish free zones are investigated and a comparision is made for some European Union countries’ (Germany, Italy, Spain) free zone executions. This comparision will be helpful for future projection.
Keywords: Mali Politika_Türkiye; Serbest Bölge_Türkiye