7-oksi-3-(4-metoksibenzoil)-kumarin içeren alfa, beta ve okta çinko ftalosiyanin komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve bazı özelliklerinin incelenmesi - Abliatipova, Aziza (My University, 2022)
7-OKSİ-3-(4-METOKSİBENZOİL)-KUMARİN İÇEREN ALFA, BETA VE OKTA ÇİNKO FTALOSİYANİN KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ftalosiyaninler, tasarım kolaylığı, kimyasal kararlılığı, oksidasyon azaltma özelliği ve canlı mavi-yeşil renk tonu sayesinde üzerinde birçok çalışma yapılmış 18 ğ-konjuge elektron sistemine sahip aromatik makrosiklik bileşiğidir. Yüksek düzeydeki elektriksel iletkenliğe istinadene ftalosiyanin bileşikleri hayatımızın çeşitli alanlarda yer alabilmektedir. Kumarinler ise, doğal bitkilerin sekonder metabolitleri olarak bulunan ve aynı zamanda sentezlenebilen kimyasal bileşiklerdir. Bazı önemli kumarin bileşikleri farmakoloji ve tıp gibi uygulama alanlarında kullanılmaktadır. Kumarinler anti-koagülan, antikanser, antiviral, anti-fungal, anti-oksidan ve anti-bakteriyal, antihelmintik özelliklere sahip farmakofor bileşiklerdir. Bu tez çalışmasında alfa, beta ve okta çinko (II) metal ftalosiyanin bileşiğine 7-oksi-3-(4-metoksibenzoil)-kumarin bileşiği sübstitüe edilmiştir. Sentezlenen bileşikler saflaştırılmış, yapıları aydınlatılmış, elektriksel iletkenlik özellikleri ve yoğunluk fonksiyonel teori hesaplamaları incelenmiştir.

SYNTHESIS, CHARACTERIZATION AND INVESTIGATION OF SOME PROPERTIES OF ALPHA, BETA AND OCTA ZINC PHTHALOCYANINE COMPLEXES CONTAINING 7-OXY-3-(4-METHOXYBENZOYL)-COUMARINE Phthalocyanines are aromatic macrocyclic compounds with 18 ğ-conjugated electron systems, that have been researched extensively due to their simplicity of design, chemical stability, oxidation reduction property and intensive blue-green colour. Based on the high level of electrical conductivity, phthalocyanine compounds can take place in various areas of our lives. On the other hand, coumarins are chemical compounds that are found as a secondary metabolites of natural plants and may be synthesized as well. The most important coumarin compounds are used in fields such as pharmacology and medicine. Coumarins are pharmacophore compounds with anti-coagulant, -cancer, -viral, -fungal, -oxidant, -bacterial and anti-helmintic properties. In this thesis study, 7-oxy-3-(4-methoxybenzoyl)-coumarin compound was substituted to alpha, beta and octa zinc (II) metal phthalocyanine compound. The synthesized compounds were purified, their structures were elucidated, their electrical conductivity properties and density functional theory calculations were investigated
Synthesis, characterization and investigation of some properties of alpha, beta and octa zinc phthalocyanine complexes containing 7-oxy-3-(4-methoxybenzoyl)-coumarine
Keywords: Chemistry; Kimya