Sermaye birikimi üzerinden işçi sağlığı ve güvenliğinin analizi : 1980 sonrası Türkiye - Onan, Özlem (My University, 2019)
Bu çalışmada öncelikle kapitalist üretimin yapısı hakkında bilgiler verilmiş ve sermaye birikim düzleminin hangi dinamiklerle gerçekleştiği gösterilmeye çalışılmıştır. Bu sayede tarihsel düzlem içerisinde sistemde gerçekleşen dönüşümlerin hangi amaçlarla gerçekleştiği ortaya konmaya çalışılarak sınıfsal bir perspektif oluşturulmak istenmiştir. Sınıfsal bakış açısı kapitalist üretim biçiminden etkilenen işçi sınıfı koşullarının değerlendirilmesinde bütüncül bir yaklaşımın oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu bakış açısı ışığında öncelikli olarak sermaye birikiminin tarihsel seyri üzerinden dünyadaki dönüşümler incelenmiş ardından bu seyrin Türkiye’deki işleyişinden örnekler sunulmuştur.Kapitalist üretimin dünya üzerindeki yayılma eğilimi toplumsal tüm alanları metalaştırma eğilimine girmiş, bu sebeple işçilerin sosyal hakları da günümüze gelen süreçte oldukça kısıtlanmıştır. Bu sebeple işçi sağlığı ve güvenliği konusu sermaye birikim düzleminin işleyişi ile birlikte ele alınarak, zaman içerisinde gerçekleşen hak kayıplarının nedenleri bu göstergeler düzleminde verilmeye çalışılmıştır. İşçi sağlığı ve güvenliğindeki yetersizlikler sistemin çelişkileri ile ilişkilendirilerek meslek hastalıklarının görünmeyen yüzü açığa çıkarılarak, işe bağlı ölümlerin kaza değil “iş cinayeti” olduğu savı ortaya konmaktadır.

Aim of this study is to study establishment of capitalist production and dynamics of capital accumulation. By using the data , intention is to outline the systematic changes within the perspective of class. Approaching this matter based on classes enables us to have a complete assessment of the impact of these capital changes on working class. This method studies the global history of capital movements then provides examples of detailed workings of it in Turkey. Its evident that human rights gets negatively impacted by the global expansioist nature of capitalism . Due to this very fact, this study attempts to identify the losses of health and safety suffered by the workers. This study ultimately aims argue that the loss of life and injures occurred in work places are merely work-related murders caused by neglect.
Keywords: Capital Accumulation; Development; Emek Süreçleri; Finance; İş güvenliği; İşçi Sağlığı ve Güvenliği Capitalist Production; Job security; Kalkınma; Kapitalist Üretim; Labor Process; Maliye; Occupational Health and Safety; Sermaye Birikimi